27 lutego 2015

Zupa dyniowo paprykowa z płatkami ryżowymi

Po tych pysznych cebulakach znowu o zupie dość szybkiej i z dodatkiem dyni i papryki.
Zupa jest smaczna, wegetariańska i bardzo tania. Dzięki zastosowaniu  jest ekspresowa w wykonaniu.



Zupa dyniowo paprykowa z płatkami ryżowymi

  • 1/2 paczki (90 g) płatków ryżowych "Kupiec"
  • około 1/2 kg miąższu dyni
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 l bulionu warzywnego (lub wody)
  • mały słoiczek  przecieru paprykowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • szczypta suszonego imbiru
  • listki pietruszki do dekoracji

Obierz cebulę i paprykę.
Pokrój je drobno. Pokrój drobno miąższ dyni.
Na rozgrzanym maśle zeszklij pokrojoną cebulę, dodaj paprykę i miąższ dyni.
Podduś chwilę po czym zalej bulionem. Dodaj suszony tymianek, pieprz ziołowy i przecier paprykowy.
Gotuj wszystko 10 minut po czym dodaj płatki ryżowe.
Gotuj je w zupie dwie minuty. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.




Podawaj zupę posypaną listeczkami pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz