5 lutego 2015

Naleśniki z chrupiącą papryką i serem

Naleśniki to sposób na smaczny obiad, śniadanie, kolację lub podwieczorek.
Miłośnicy naleśników, do których należę mogą jeść je na okrągło.
Ja najczęściej piekę całą stertę  naleśników, a potem nadziewam je różnościami, właściwie tym, co mam w lodówce.
Na początek   farsz z chrupiącej papryki i stopionego sera. Szybkie, zdrowe (nie gotowana papryka) i smaczne!




Naleśniki  drożdżowe z  papryką i serem


  • 2 jaja
  • 250 ml mleka 
  • 200 ml wody
  • 1 dag drożdży
  • 2 łyżki mąki pszennej razowej
  • ok 250 g mąki 
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 2 czerwone papryki
  • 250 g serka brie
  • ok. 5 dag startego żółtego sera
  • Odrobina oleju do smażenia
  • listki  pietruszki do dekoracji



Do  mleka dodaj drożdże roztarte w łyżeczce cukru i mąkę orkiszową. odstaw na chwilę, aż
drożdże się wzburzą. Do miski wbij jaja, dodaj wodę, mąkę i drożdże oraz szczyptę soli
Zmiksuj ciasto na gładko.Jeśli trzeba nie przerywając miksowania dosyp  mąki w takiej ilości,
 by powstało średno gęste ciasto naleśnikowe.
Odstaw je   na 30 minut. Obierz paprykę i pokrój ją drobno.Ser brie pokrój na plasterki.
Usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni skropionej odrobiną oleju.



Rozłóż na naleśnikach paprykę i plastry sera brie.


Złóż na pół i zapiekaj je w mikrofalówce lub piekarniku do chwili,  aż ser zacznie sie topić.



Posyp startym żółtym serem i zapiekaj jeszcze kilka minut.
Przed podaniem udekoruj listkami pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz