Miłośnicy naleśników, do których należę mogą jeść je na okrągło.
Ja najczęściej piekę całą stertę naleśników, a potem nadziewam je różnościami, właściwie tym, co mam w lodówce.
Na początek farsz z chrupiącej papryki i stopionego sera. Szybkie, zdrowe (nie gotowana papryka) i smaczne!
Naleśniki drożdżowe z papryką i serem
- 2 jaja
- 250 ml mleka
- 200 ml wody
- 1 dag drożdży
- 2 łyżki mąki pszennej razowej
- ok 250 g mąki
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 2 czerwone papryki
- 250 g serka brie
- ok. 5 dag startego żółtego sera
- Odrobina oleju do smażenia
- listki pietruszki do dekoracji
Do mleka dodaj drożdże roztarte w łyżeczce cukru i mąkę orkiszową. odstaw na chwilę, aż
drożdże się wzburzą. Do miski wbij jaja, dodaj wodę, mąkę i drożdże oraz szczyptę soli
Zmiksuj ciasto na gładko.Jeśli trzeba nie przerywając miksowania dosyp mąki w takiej ilości,
by powstało średno gęste ciasto naleśnikowe.
Odstaw je na 30 minut. Obierz paprykę i pokrój ją drobno.Ser brie pokrój na plasterki.
Usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni skropionej odrobiną oleju.
Rozłóż na naleśnikach paprykę i plastry sera brie.
Złóż na pół i zapiekaj je w mikrofalówce lub piekarniku do chwili, aż ser zacznie sie topić.
Posyp startym żółtym serem i zapiekaj jeszcze kilka minut.
Przed podaniem udekoruj listkami pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz