10 lutego 2015

Naleśniki z ruskim farszem

Lubicie ruskie pierogi?  Ja też. Niestety ostatnio nie mam  czasu na lepienie pierogów.
Przygotowałam  naleśniki z farszem z "ruskich" i powiem Wam, że całkiem smaczne były :)
Jeśli macie ochotę na takiego naleśnika przeczytajcie przepis.



Naleśniki  z ruskim farszem


  • 1 duże jajo
  • 250 ml mleka 
  • 250 ml wody 
  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mąki razowej
  • ok 250 g mąki pszennej
  • 400 g twarożku wiejskiego
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 duża cebula 
  • 1 łyżka masła klarowanego 
  • olej do smażenia 
  • sól i pieprz czarny do smaku


Do  mleka  dodaj   drożdże roztarte w łyżeczce cukru i mąkę razową. Gdy drożdże się wzburzą.
Wlej je do miski, dodaj mąkę, wodę, jajo i szczyptę soli.
Zmiksuj ciasto naleśnikowe.
Odstaw je   na 20 minut.
Usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni skropionej odrobiną oleju.
Na rozgrzanej patelni przesmaż na maśle posiekaną drobno cebulę.
Ugnieć lub przepuść przez praskę ziemniaki i ser.
Dodaj ser i ziemniaki - przesmaż razem z cebulą. Dopraw  farsz solą  i pieprzem.
Nadziewaj naleśniki gorącym farszem.
Podawaj od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz