19 lutego 2015

Jucha z leśną wkładką

Zimą i w czasie przedwiośnia warto korzystać z mrożonek. Mrożąc owoce czy warzywa zachowujemy o wiele więcej cennych składników niż w przypadku zagotowywania czy suszenia.
Wysoka temperatura nie jest łaskawa również na smak i aromat.
Sama zapycham mrożonymi owocami  i  warzywami wszystkie szuflady zamrażalnika.
Wiosna to najwyższy czas by opróżnić szuflady, bo za kilka miesięcy  trzeba będzie zapełniać je nowymi produktami.
Czasem kupuję też  gotowe mrożonki szczególnie mieszanki, w których jest sporo różnych warzyw sezonowych.  Mieszanki takie potrafią niesamowicie wzbogacić   naszą nawet najzwyklejszą potrawę.
Poniżej cykl   przepisów z wykorzystaniem mrożonek.
Jucha to niezwykla skromna zupa z kuchni z południa polski ugotowana z maslanki i mąki.
Po dodaniu mrożonych warzyw z patelni z grzybami leśnymi zupa zamienia się w niezwykłe danie.


Jucha z leśną wkładką 

  • 2 litry maślanki
  • 5 dag mąki
  • 1 opakowanie Warzywa na patelnię z grzybami leśnymi Hortex
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku
  • listki pietruszki do przybrania

Do maślanki dodaj mąkę . Bardzo dokładnie roztrzep ją w maślance. Dodaj szczyptę soli do smaku i zagotuj. Na rozgrzany na  patelni  olej wrzuć Warzywa na patelnię z grzybami leśnymiHortex.




Smaż warzywa mieszając od czasu do czasu 12 minut. Pod koniec smażenia oprósz warzywa solą i pieprzem świeżo zmielonym.






Podawaj gorącą zupę z chrupiącymi i aromatycznymi warzywami z patelni przybraną listkami pietruszki.



Powiem Wam szczerze, że nie spodziewałam się, że zupa jest taka dobra.


Zupa ta to świetne postne danie.


2 komentarze:

  1. Kurcze, ja często kupuje warzywa na patelnię, ale nie przyszło mi do głowy, żeby zrobić z nich taki użytek. A bardzo lubię kwaśne zupy. MUSZĘ wypróbować! No i nazwa zupy zarąbista, chociaż "jucha" to chyba krew...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To góralska nazwa Marzyniu :)
      dla mnie też intrygująca...

      Usuń