Wysoka temperatura nie jest łaskawa również na smak i aromat.
Sama zapycham mrożonymi owocami i warzywami wszystkie szuflady zamrażalnika.
Wiosna to najwyższy czas by opróżnić szuflady, bo za kilka miesięcy trzeba będzie zapełniać je nowymi produktami.
Czasem kupuję też gotowe mrożonki szczególnie mieszanki, w których jest sporo różnych warzyw sezonowych. Mieszanki takie potrafią niesamowicie wzbogacić naszą nawet najzwyklejszą potrawę.
Poniżej cykl przepisów z wykorzystaniem mrożonek.
Jucha to niezwykla skromna zupa z kuchni z południa polski ugotowana z maslanki i mąki.
Po dodaniu mrożonych warzyw z patelni z grzybami leśnymi zupa zamienia się w niezwykłe danie.
Jucha z leśną wkładką
- 2 litry maślanki
- 5 dag mąki
- 1 opakowanie Warzywa na patelnię z grzybami leśnymi Hortex
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
- listki pietruszki do przybrania
Do maślanki dodaj mąkę . Bardzo dokładnie roztrzep ją w maślance. Dodaj szczyptę soli do smaku i zagotuj. Na rozgrzany na patelni olej wrzuć Warzywa na patelnię z grzybami leśnymiHortex.
Smaż warzywa mieszając od czasu do czasu 12 minut. Pod koniec smażenia oprósz warzywa solą i pieprzem świeżo zmielonym.
Podawaj gorącą zupę z chrupiącymi i aromatycznymi warzywami z patelni przybraną listkami pietruszki.
Powiem Wam szczerze, że nie spodziewałam się, że zupa jest taka dobra.
Zupa ta to świetne postne danie.
Kurcze, ja często kupuje warzywa na patelnię, ale nie przyszło mi do głowy, żeby zrobić z nich taki użytek. A bardzo lubię kwaśne zupy. MUSZĘ wypróbować! No i nazwa zupy zarąbista, chociaż "jucha" to chyba krew...
OdpowiedzUsuńTo góralska nazwa Marzyniu :)
Usuńdla mnie też intrygująca...