Pikantne naleśniki z kapustą i mięsem
- 1 duże jajo
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- szczypta soli
- 2 łyżki mąki razowej
- ok 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżka siemienia lnianego
- mięso z rosołu (obrane ze skóry i kości)
- 1 duża cebula
- kilka liści kapusty pekińskiej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2 ostre papryczki zielone
- 1 łyżka masła klarowanego
- około 5 dag żółtego sera
- sól i pieprz czarny do smaku
Wlej mleko i wodę do miski, dodaj jajo, mąkę razową, siemie lniane i szczyptę soli.
Zmiksuj ciasto naleśnikowe dosypując mąkę.
Odstaw je na 30 minut.
W rondlu przesmaż na maśle posiekaną cebulę.
Dodaj pokrojoną w paseczki kapustę pekińską.
Przesmaż wszystko razem poodlewając niewielką ilością wody.
Dodaj pokrojoną drobno paprykę i przyprawy.
Na końcu dodaj pokrojone mięso. Duś nadzienie jeszcze około 5 minut.
Dopraw farsz sola i pieprzem do smaku.
Zagęść 1 łyżeczką mąki wymieszanej w małej ilości wody.
Smaż cieniutkie naleśniki na rozgrzanej patelni skropionej odrobiną oleju.
Nadziewaj naleśniki gorącym farszem posypując drobno startym serem.
Wygląda apetycznie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziekuję i również pozdrawiam!
Usuń