Zimą podawano je posypane cukrem pudrem, zaś latem z owocami.
Dzięki zastosowaniu mrożonek placuszki z owocami możemy jeść cały rok.
Małdrzyki z truskawkami
- 1/2 kg twarogu wiejskiego
- ok 3 dag mąki
- 1 jajo
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
- 1 opakowanie mrożonki Hortex "Truskawki bez szypułek"
- kilka łyżek brązowego cukru
- szczypta kardamonu
- szczypta chilli (opcjonalnie)
- odrobina oleju do smażenia
Twaróg zmiel lub przeciśnij przez praskę. Dodaj jajo, szczyptę soli i cukier z wanilią.
Dodaj mąkę i wymieszaj. Smaż placuszki na nieprzywieralnej patelni skropioną olejem.
Truskawki rozmroź, posyp cukrem, szczyptą kardamonu i krótko przesmaż na patelni by owoce lekko zmiękły i wytworzył się pyszny truskawkowy sos.
Jeśli lubisz możesz dodać szczyptę chilli.
Podawaj małdrzyki polane pysznym sosem z truskawkami.
Fajny przepis, chyba sie skusze :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Moniczko!
OdpowiedzUsuń