Krem z dyni z naleśnikiem i sezamem
- 70 dag miąższu dyni
- 1 kwaśne jabłka
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki tymianku
- szczypta chilli i imbiru
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- miód i sól do smaku
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 2 naleśniki
- 2 łyżki sezamu
- listki pietruszki do dekoracji
Obierz dynię oraz jabłko - pokrój wszystko w kostkę.
Wsyp wszystko do garnka, zalej bulionem - gotuj do miękkości dyni.
Miksuj zupę na gładko lub przetrzyj przez sito.
Dodaj przyprawy, mleko kokosowe i trzymaj zupę na bardzo małym ogniu 5 minut, by smaki sie połaczyły.
Na gorącej patelni przesmaż na oleju naleśniki pokrojone w paseczki (jak makaron) razem z sezamem.
Podawaj zupę na gorąco posypaną makaronem z naleśnika przesmażonego z sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz