25 lutego 2015

Krupnik na białej kiełbasie

Jeśli zostanie Ci trochę kaszy jęczmiennej z obiadu przechowaj ją w lodówce. Następnego dnia możesz ugotować pyszny krupniczek  z dodatkiem białej kiełbasy.



Krupnik na białej kiełbasie


  • 50 g ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej "Kupiec"
  • 1  cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 2 białe kiełbaski
  • 1 łyżka lubczyku suszonego

  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 i 1/2 litra wody
  • sól i pieprz czarny do smaku


Obierz cebulę i marchewkę. Cebulę pokrój w kosteczkę, a marchew zetrzyj w łezkę.




Na maśle zeszklij cebulę, dodaj kiełbasę pokrojoną w plasterki. Przesmaż kiełbasę z cebulą, dodaj marchew.




 Po krótkim przesmażeniu zalej wszystko wodą, dodaj przyprawy i gotuj zupę około 10 minut.
 Na końcu dodaj kaszę.






Trzymaj zupę na małym ogniu jeszcze 5 minut, dopraw ostatecznie do smaku sola i pieprzem.




Podawaj w talerzach lub kubkach do zupy.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz