Krupnik na białej kiełbasie
- 50 g ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej "Kupiec"
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 2 białe kiełbaski
- 1 łyżka lubczyku suszonego
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 i 1/2 litra wody
- sól i pieprz czarny do smaku
Obierz cebulę i marchewkę. Cebulę pokrój w kosteczkę, a marchew zetrzyj w łezkę.
Na maśle zeszklij cebulę, dodaj kiełbasę pokrojoną w plasterki. Przesmaż kiełbasę z cebulą, dodaj marchew.
Po krótkim przesmażeniu zalej wszystko wodą, dodaj przyprawy i gotuj zupę około 10 minut.
Na końcu dodaj kaszę.
Trzymaj zupę na małym ogniu jeszcze 5 minut, dopraw ostatecznie do smaku sola i pieprzem.
Podawaj w talerzach lub kubkach do zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz