8 lutego 2015

Focaccia kaparowa

Focaccia to włoskie pieczywo które można określić jako "ubogą pizzę" lub "wypasiony chlebek".
Po raz pierwszy upiekłam go z dodatkiem kaparów i na pewno zrobię to jeszcze nie raz.
Focaccia udała się znakomicie - zobaczcie sami,



Focaccia kaparowa


  • 40 dag mąki pszennej białej
  • 2 i 1/2 dag drożdży
  • 3/4 szkalnki  oliwy z oliwek Extra V.
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2  łyżeczki soli
  • 1 szklanka letniej wody
  • mały słoiczek kaparów


Wsyp kilka łyżek  mąki do miski. Wlej połowę wody, rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj . Pozostaw na 15 minut do chwili, aż drożdże ruszą.
Dodaj pozostałe składniki ciasta (resztę mąki, wodę sól i 2 łyżki oliwy) - wyrób gładkie ciasto. Pozostaw je na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Wyrośnięte ciasto wyrób ponownie, rozwałkuj je na placek odrobinę mniejszy niż powierzchnia blaszki. Ułóż ciasto na wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstaw do wyrośniecia - powinna podwoić poprzednią grubość.
Za pomocą widelczyka zrób wgniecienia.



W każde wgniecienie włóż kapara po czym cienkim strumieniem polej ciasto tak by oliwa wypełniła dołki z kaparami.




Upiecz ciasto w nagrzanym do 180 st. C piekarniku  na złoty kolor.


 Podawaj po lekkim przestudzeniu.


Pyszna pizza

1 komentarz: