Po raz pierwszy upiekłam go z dodatkiem kaparów i na pewno zrobię to jeszcze nie raz.
Focaccia udała się znakomicie - zobaczcie sami,
Focaccia kaparowa
- 40 dag mąki pszennej białej
- 2 i 1/2 dag drożdży
- 3/4 szkalnki oliwy z oliwek Extra V.
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka letniej wody
- mały słoiczek kaparów
Wsyp kilka łyżek mąki do miski. Wlej połowę wody, rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj . Pozostaw na 15 minut do chwili, aż drożdże ruszą.
Dodaj pozostałe składniki ciasta (resztę mąki, wodę sól i 2 łyżki oliwy) - wyrób gładkie ciasto. Pozostaw je na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Wyrośnięte ciasto wyrób ponownie, rozwałkuj je na placek odrobinę mniejszy niż powierzchnia blaszki. Ułóż ciasto na wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstaw do wyrośniecia - powinna podwoić poprzednią grubość.
Za pomocą widelczyka zrób wgniecienia.
W każde wgniecienie włóż kapara po czym cienkim strumieniem polej ciasto tak by oliwa wypełniła dołki z kaparami.
Upiecz ciasto w nagrzanym do 180 st. C piekarniku na złoty kolor.
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuń