Jak zauważyliście gotuję ostatnio z marką "Kupiec". Bardzo dobrze jest mieć mały zapas kasz i owsianek w kuchennej szafce. Szczególnie kasze przydadzą się tym którzy mają mało czasu.
Gdy ma się mało czasu można z torebki kaszy wyczarować zdrowe, pełnowartosciowe danie.
Tak własnie było ze mną, pusta lodówka...no prawie pusta.
Pół paczki kiełków na patelnię, orzechy (mam je zawsze) i kaszę jęczmienną perłową.
Tak właśnie powstało to danie.
(dla 2 osób)
- 1 torebka kaszy jęczmiennej perłowej "Kupiec"
- 1 łyżeczka masła sklarowanego
- 2 łyżki kiełków na patelnię
- 1 cebula
- 1 szklanka miąższu dyni pokrojonego w kosteczkę (może być mrożonka)
- 1/2 szklanki pokruszonych orzechów włoskich
- 4 liście kapusty pekińskiej (bez nerwów lisciowych)
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól i pieprz świeżo zmielony do smaku
Wstaw woreczek z kaszą do gorącej lekko osolonej wody i gotuj kasze 15 minut.
Pokruszone orzechy włoskie upraż na suchej patelni. Zdejmij je z patelni do ostudzenia.
Obierz cebulę, pokrój ją w kosteczkę. Zeszklij ją na maśle. Dodaj dynię, kiełki, tymianek i smaż wszystko 5 minut. Dodaj orzechy, dopraw solą i pieprzem.
Na talerze wyłóż liście kapusty pekińskiej, ułóż gorącą kaszę i rozłóż warstwę dyni z orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz