Wypatrując wiosny ugotowałam krem groszkowy.
Na oknie już wiosennie, zakwitło kilka narcyzów. Szczypior zieleni się imponująco i mięta.
Moje zupa też w wiosennej aranżacji.
Krem groszkowy
- 1 opakowanie groszku mrożonego lub groszek z puszki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 kwaśne jabłko
- kilka ziemniaków
- sól i pieprz biały do smaku
- pół szklanki kwaśnej śmietany wiejskiej
- listki mięty do dekoracji
Do gorącego bulionu warzywnego dodaj pokrojone drobno ziemniaki i jabłko. Jeśli używasz groszku mrozonego dodaj go do zupy i gotuj wszystko do miękkości.
Jeśli użyjesz groszku z puszki dadaj go na końcu. Odłóż kilka łyżek groszku do dekoracji.
Zmiksuj zupę na gładką masę.
Dopraw do smaku solą i białym pieprzem.
Podawaj zupę ozdobioną wiejską śmietanką, posypaną groszkiem i listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz