Najczęściej podaje się go z dodatkiem okraszonych skwarkami ziemniaków.
Ziemniaki i warzywa na patelnię okraszone grzybami leśnymi stanowią świetny dodatek do mojego kapuśnioku.
Śląski kapuśniok
- 30 dag kapusty kiszonej
- 20 dag żeberek wieprzowych
- 1 litr wody
- 1 opakowanie mrożonki Hortex "Warzywa na patelnię z grzybami leśnymi"
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła sklarowanego
- 1 łyżka mąki
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz czarny do smaku
Żeberka zalej litrem wody, zagotuj i zdejmij szumowiny. Lekko posól i gotuj dalej na małym ogniu do miękkości. Wyjmij żeberka, obierz je z kości i pokrój drobno. Kapustę kiszoną pokrój drobno, wrzuć do zupy i ugotuj do miękkości. Posiekaj obraną cebulę, zeszklij ją na łyżce masła.
Oprósz cebulę mąką, przesmaż ją chwilę razem po czym dodaj do zupy. Dodaj mięso, dopraw kminkiem, majerankiem, pieprzem i solą.
Na łyżce masła na teflonowej patelni przesmaż "Warzywa na patelnię z grzybami leśnymi" (12 minut). Podawaj kapuśniok z przyrumienionymi warzywami z patelni z grzybami leśnymi.
Kapuśniak To jedna z moich ulubionych zup,a odkad jestem w ciazy, robię go prawie co tydzień...mogłabym jeść na okrągło :-)
OdpowiedzUsuńTwoja wersja tej zupki jest bardzo fajna.
Cieszę się, że wariant mojej zupki Ci się spodobał :)
Usuń