Jaki to ma związek z ziemniakami?
Już wyjaśniam. Gotując ziemniaki (bez skórek) wiele składników marnujemy odlewając je z wodą.
Jak temu zaradzić? Wykorzystać wodę z gotowania i resztę ziemniaków do przygotowania smacznej pożywnej zupy. Jak najczęściej gotuję ziemniaki? W łupinach.
Jeśli nie w łupinach to po żydowsku (gdzieś przeczytałam o tym), a mianowicie w wodzie z dodatkiem mleka i łyżeczką kminku. Jeśli nie lubicie kminku dodajcie inne zioła. Ziemniaki takie są delikatniejsze, łatwiej strawne i bardziej aromatyczne. Na wodzie takiej można ugotować kartoflankę lub inną wspaniałą zupę jarzynową czy kremową.
Pikantna jarzywnówka
- kilka ugotowanych ziemniaków
- 1 i 1/2 l wody z gotowania ziemniaków
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- kilka łodyg selera naciowego
- 1 czerwona papryka
- 1 ostra papryczka pepperoni
- włoszczyzna (marchewka, pietruszka kawałek selera)
- 1 szklanka ugotowanej fasoli (lub z puszki)
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz, chilli do smaku
Po ugotowaniu ziemniaków wyjmij je łyżką cedzakową a wodę przecedź przez sitko. Kilka ziemniaków odłóż do zupy. Obierz warzywa i pokrój je dość drobno. Na łyżce oleju zeszklij cebulkę, dodaj pokrojone łodygi selera naciowego. Przesmaż kilka minut po czym dodaj pozostałe warzywa. Podlej niewielką ilością wody, lekko posól i duś warzywa do miękkości.
Przełóż warzywa do garnka, zalej je wodą z ziemniaków. Dodaj koncentrat pomidorowy, fasolę oraz pokrojone ziemniaki.
Dopraw zupę bazylią, solą, pieprzem i chilli do smaku.
Jeśli lubisz gęste zupy zagęść ją mąką wymieszaną w niewielkiej ilości wody lub zasmażką.
oo z fasolą czerwoną jeszcze nie jadłam. Chętnie spróbuje :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do wypróbowania przepisu :)
Usuń