15 lutego 2015

Ziemniaki. Pikantna jarzywnówka na ziemniaczanej wodzie.

Trochę popiszę Wam dziś o zupach. Zupy mogą być świetna przystawką przed drugim daniem lub świetnym, pożywnym daniem jednogarnkowym.
Jaki to ma związek z ziemniakami?
Już wyjaśniam. Gotując ziemniaki (bez skórek) wiele składników marnujemy odlewając je z wodą.
Jak temu zaradzić? Wykorzystać wodę z gotowania i resztę ziemniaków do przygotowania smacznej pożywnej zupy. Jak najczęściej gotuję ziemniaki? W łupinach.
Jeśli nie w łupinach to po żydowsku (gdzieś przeczytałam o tym), a mianowicie w wodzie z dodatkiem mleka i łyżeczką kminku. Jeśli nie lubicie kminku dodajcie inne zioła. Ziemniaki takie są delikatniejsze, łatwiej strawne i bardziej aromatyczne. Na wodzie  takiej można ugotować kartoflankę lub inną wspaniałą zupę jarzynową czy kremową.




 Pikantna  jarzywnówka

  • kilka ugotowanych ziemniaków
  • 1 i 1/2 l wody z gotowania ziemniaków
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • kilka łodyg selera naciowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ostra papryczka pepperoni
  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka kawałek selera)
  • 1 szklanka ugotowanej fasoli (lub z puszki)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz, chilli do smaku


Po ugotowaniu ziemniaków wyjmij je łyżką cedzakową a wodę przecedź przez sitko. Kilka ziemniaków odłóż do zupy. Obierz warzywa i pokrój je  dość drobno. Na łyżce oleju zeszklij cebulkę, dodaj pokrojone łodygi selera naciowego. Przesmaż kilka minut po czym dodaj pozostałe warzywa. Podlej niewielką ilością wody, lekko posól i duś warzywa do miękkości. 


Przełóż warzywa do garnka, zalej je wodą z ziemniaków. Dodaj koncentrat pomidorowy, fasolę oraz pokrojone ziemniaki.
 Dopraw zupę bazylią, solą, pieprzem i chilli do smaku.







Jeśli lubisz gęste zupy zagęść ją mąką wymieszaną w niewielkiej ilości wody lub zasmażką.



2 komentarze:

  1. oo z fasolą czerwoną jeszcze nie jadłam. Chętnie spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń