Kapuśniaczek z szynkową wkładką
- 60 dag szynki
- włoszczyzna
- 50 dag kapusty kiszonej
- włoszczyzna
- kilka ziemniaków
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Mięso z szynki pokrój w kostkę. Zalej mięso wrzątkiem (1 litr) i zagotuj, by zdjąć szumowiny.
Lekko posól i gotuj mięso z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i lubczyku.
Gdy mięso będzie prawie miękkie dodaj drobno pokrojone warzywa korzeniowe (włoszczyznę)
oraz grubiej pokrojone ziemniaki (by czas gotowania był taki sam).
W oddzielnym garnku ugotuj kapustę do miękkości w małej ilości wody.
Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodaj kapustę.
Na łyżce oleju zeszklij cebulkę, dodaj posiekany czosnek i oprósz wszystko 1 łyżką mąki.
Wymieszaj wszystko by mąka okleiła cebulępo czym przełóż do zupy.
Dopraw zupę ostatecznie solą, pieprzem do smaku. Trzymaj na małym ogniu jeszcze 5 minut po czym podawaj w miseczkach lub na talerzach.
Bez względu na nazwę jest to jedna z moich ulubionych zup :)) Wersja "light" przemawia do mojego rozsądku do momentu jak przeczytałam żeberka :D
OdpowiedzUsuńUściski
:D
Usuń