16 lutego 2015

Kapuśniaczek z szynkową wkładką

Nie wiem czy to kwaśnica, czy kapuśniak, jednak zapewniam Was, że to pyszne danie  jednogarnkowe w wersji lekkiej, bo gotowane na chudej szynce a nie na tłustych żeberkach.



Kapuśniaczek z szynkową wkładką



  • 60 dag szynki
  • włoszczyzna
  • 50 dag kapusty kiszonej
  • włoszczyzna
  • kilka ziemniaków
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Mięso z szynki pokrój w kostkę. Zalej mięso  wrzątkiem (1 litr) i zagotuj, by zdjąć szumowiny.
Lekko posól i gotuj mięso z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i lubczyku.
Gdy mięso będzie prawie miękkie dodaj drobno pokrojone warzywa korzeniowe (włoszczyznę)
 oraz grubiej pokrojone ziemniaki (by czas gotowania był taki sam).






W oddzielnym garnku ugotuj kapustę do miękkości w małej ilości wody.

Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodaj kapustę.
Na łyżce oleju zeszklij cebulkę, dodaj posiekany czosnek i oprósz wszystko 1 łyżką mąki.
Wymieszaj wszystko by mąka okleiła cebulępo czym przełóż do zupy.
Dopraw zupę ostatecznie solą, pieprzem do smaku. Trzymaj na małym ogniu jeszcze 5 minut po czym podawaj w miseczkach lub na talerzach.






2 komentarze:

  1. Bez względu na nazwę jest to jedna z moich ulubionych zup :)) Wersja "light" przemawia do mojego rozsądku do momentu jak przeczytałam żeberka :D
    Uściski

    OdpowiedzUsuń