22 lutego 2015

Mininaleśniki z kurczakiem

Jeszcze  jedna wersja naleśniczków z mojego archiwum.... wiecie jak ja je lubię :)



Mininaleśniki z  kurczakiem


  • 1 duże jajo
  • 250 ml mleka 
  • 250 ml wody 
  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mąki razowej
  • ok 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki ziaren czarnuszki
  • 1 podwójna pierś z kurczaka (bez skóry)
  • 1 duża cebula 
  • 1 papryka czerwona
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka masła klarowanego 
  • wiórki żółtego sera do posypania w dwóch gatunkach (około 6 dag)
  • olej do smażenia 
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • rukola


Do  mleka  dodaj   drożdże roztarte w łyżeczce cukru i mąkę razową. Gdy drożdże się wzburzą.
Wlej je do miski, dodaj mąkę, wodę, jajo i szczyptę soli.
Zmiksuj ciasto naleśnikowe.
Odstaw je   na 30 minut.

W rondlu przesmaż na maśle posiekaną  cebulę. Dodaj pokrojoną w paseczki pierś z kurczaka.
Przesmaż mięso.Dodaj pokrojoną paprykę, przecier pomidorowy i przyprawy.
Podlej odrobiną wody i duś nadzienie jeszcze około 5 minut. Na końcu do gorącego farszu
wrzuć wiórki serów.


Smaż niewielkie naleśniczki na rozgrzanej patelni  skropionej odrobiną oleju.
Przed odwróceniem ich na drugą stronę posypuj naleśniki czarnuszką.
Nakładaj na  naleśniki gorący farsz. Podawaj ze sporą ilością rukoli.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz