Mininaleśniki z kurczakiem
- 1 duże jajo
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 2 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki mąki razowej
- ok 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki ziaren czarnuszki
- 1 podwójna pierś z kurczaka (bez skóry)
- 1 duża cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka masła klarowanego
- wiórki żółtego sera do posypania w dwóch gatunkach (około 6 dag)
- olej do smażenia
- sól i pieprz czarny do smaku
- rukola
Do mleka dodaj drożdże roztarte w łyżeczce cukru i mąkę razową. Gdy drożdże się wzburzą.
Wlej je do miski, dodaj mąkę, wodę, jajo i szczyptę soli.
Zmiksuj ciasto naleśnikowe.
Odstaw je na 30 minut.
W rondlu przesmaż na maśle posiekaną cebulę. Dodaj pokrojoną w paseczki pierś z kurczaka.
Przesmaż mięso.Dodaj pokrojoną paprykę, przecier pomidorowy i przyprawy.
Podlej odrobiną wody i duś nadzienie jeszcze około 5 minut. Na końcu do gorącego farszu
wrzuć wiórki serów.
Smaż niewielkie naleśniczki na rozgrzanej patelni skropionej odrobiną oleju.
Przed odwróceniem ich na drugą stronę posypuj naleśniki czarnuszką.
Nakładaj na naleśniki gorący farsz. Podawaj ze sporą ilością rukoli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz