Wiecie, że u mnie raczej nic się nie marnuje, więc staram się wymyślać coraz to nowe propozycje dyniowe.
Dziś ...
Kartoflanka z dyniową wyspą
- 400 g ziemniaków
- 1 jabłko
- 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
- ok. 400 g miąższu dyni
- 1 cebula
- grzyby leśne mrożone (mały woreczek)
- szczypta kminku
- 2 łyżki kwaśnej wiejskiej śmietanki
- 1/2 gałki muszkatołowej
- sól i pieprz biały do smaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
- szczypior
Obierz jarzyny i jabłko. Pokrój ziemniaki i jabłko w kostkę, zale je bulionem warzywnym.
dodaj kminek i gotuj do miękkości.
Posiekaj cebulę drobno. Zeszklij ją na łyżce oleju, dodaj grzyby, posiekany czosnek i duś grzyby do miękkości podlewając odrobiną wody. Na końcu dodaj pokrojoną dynię, lubczyk i duś razem z grzybami kolejne 10 minut na wolnym ogniu doprawiając solą i pieprzem do smaku.
Zupę zmiksuj blenderem lub przetrzyj przez sito. dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zapraw zupę wiejską śmietanką.
Podawaj zupę na talerzach. Na środku każdego talerza umieść wyspę z dyni duszonej z grzybami.
Posyp porcje szczypiorem i oprósz świeżo zmieloną gałką muszkatołową.
można najeść się samym wyglądem, Piękna, apetyczna :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZawsze powtarzam, że ja to zupowa jestem i mogłabym je jeść w kółko, dlatego każda nowa fajna propozycja cieszy. Ta zupa po prostu musi być pyszna.
OdpowiedzUsuńDziękuję, zupka faktycznie była pyszna :)
UsuńPatrząc na ilość opisanych u mnie zup (dobija setki ) - ja też jestem zupowa :)
..a tak poważnie też bardzo lubię zupy.