I kiedy już zaczęło mu się poprawiać mnie wzięło na całego.
Od wczoraj leżę więc w łóżku i kuruję się mocno. Wczoraj prawie cały dzień spałam.
Ale dziś kiedy już ciutkę czuję się lepiej wciągnęłam na kołdrę kompa i postanowiłam wpisać kilka zaległości ...
na poczatek lżejsza wersja pączków (nie smażone!!!)
Użyłam tego samego ciasta jak do pączków smażonych na tłuszczu.
Pączki z piekarnika
- około 1/2 kg mąki pszennej
- 3 żółtka
- 1 jajo
- szczypta soli
- 20 ml rumu 80%
- 200 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 7,5 dag masła
- 5 dag drożdży
- 1 łyżka rumu 80% (lub spirytusu)
- 25 dag twarogu
- 1 żółtko
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- cukier puder do posypania
W letnim mleku wymieszaj 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru i rozkruszone drożdże.
Pozostały cukier miksuj z 3 żółtkami i jajem. Do masy jajecznej dodaj rum,
wyrośnięty zaczyn drożdżowy, pozostałą mąkę, stopione, letnie masło oraz szczyptę soli.
Wyrabiaj gładkie ciasto tak długo , aż zacznie odstawać od ręki.
Nakryj misę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
Przygotuj nadzienie. Przeciśnięty przez praskę lub zmielony twaróg
włóż do miseczki. Dodaj żółtko, cukier, wiórki i żurawinę.
Wymieszaj dokładnie.
Gdy ciasto podwoi objętość przełóż je na posypaną mąką stolnicę.
Rozwałkuj ciasto na duży placek grubości 1 cm.
Szklaneczką wycinaj pączki. Na każde kółko ciasta nakładaj farsz po czym zlepiaj je i układaj
na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce zlepieniem do dołu.
Odstaw paczki do ponownego wyrośnięcia.
Wstaw pączki do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 190 st.C do chwili, aż staną się rumiane.
Patyczkiem nakłuwaj pączki sprawdzając czy dobrze się upiekły (test suchego patyczka).
Po przestudzeniu posyp je cukrem pudrem i podawaj.
Doskonała alternatywa dla tradycyjnych, smażonych pączków:-)
OdpowiedzUsuńCzyli pączki bułeczkowe lub bułeczki pączkowe :-D
OdpowiedzUsuń