Pozostało mi jeszcze kilka słoiczków startych jabłek lekko zasypanych cukrem i zagotowanych
w słoikach. Jabłka takie są idealnym dodatkiem do naleśników.
Oprócz nadzienia serowo-jabłkowego udekorowałam naleśniki pomponami z jabłek i listkami mięty.
Naleśniki z jabłkowymi pomponami
- 1 duże jajo
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- szczypta soli
- 1 łyżka otrębów pszennych
- ok 250 g mąki pszennej
- 1/2 kg twarożku wiejskiego
- kilka łyżek jogurtu lub śmietanki
- 1 słoik startych jablek z cukrem
- listki mięty do dekoracji
- cynamon
Wlej mleko i wodę do miski, dodaj jajo, otręby i szczyptę soli.
Zmiksuj ciasto naleśnikowe dosypując mąkę.
Odstaw je na 30 minut.
Twarożek rozgnieć widelcem, dodaj jogurt lub śmietankę - wymieszaj.
Usmaż cieniutkie naleśniki na rozgrzanej patelni skropionej odrobiną oleju.
Każdy naleśnik nadziewaj twarozkiem i jabłkami po czym zwijaj je w rulony.
Górę udekoruj kleksami z twarożku i jabłek oraz listkami mięty.
Posyp cynamonem , jeśli lubisz.
Chodzą za mną naleśniki.... Twoje wyglądają bardzo kusząco :) . Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńEwuniu - jak chodzą za tobą naleśniki, to do dzieła! Usmażysz równie pyszne:)
UsuńJa również pozdrawiam :)