24 lutego 2015

Naleśniki z jabłkowymi pomponami

Ze słodkich naleśników najbardziej lubię te z twarożkiem i jabłkami.
Pozostało mi jeszcze kilka słoiczków startych jabłek lekko zasypanych cukrem i zagotowanych
w słoikach. Jabłka takie są idealnym dodatkiem do naleśników.
Oprócz nadzienia serowo-jabłkowego udekorowałam naleśniki pomponami z jabłek i listkami mięty.



Naleśniki z jabłkowymi  pomponami


  • 1 duże jajo
  • 250 ml mleka 
  • 250 ml wody 
  • szczypta soli
  • 1  łyżka otrębów pszennych
  • ok 250 g mąki pszennej
  • 1/2 kg twarożku wiejskiego
  • kilka łyżek jogurtu lub śmietanki
  • 1 słoik startych jablek z cukrem
  • listki mięty do dekoracji
  • cynamon



Wlej mleko i wodę  do miski, dodaj  jajo, otręby i szczyptę soli.
Zmiksuj ciasto naleśnikowe dosypując mąkę.
Odstaw je   na 30 minut.





Twarożek rozgnieć widelcem, dodaj jogurt lub śmietankę - wymieszaj.





Usmaż cieniutkie naleśniki na rozgrzanej patelni  skropionej odrobiną oleju.
Każdy naleśnik  nadziewaj twarozkiem i jabłkami po czym zwijaj je w rulony.
Górę udekoruj kleksami z twarożku i jabłek oraz listkami mięty.
Posyp cynamonem , jeśli lubisz.





2 komentarze:

  1. Chodzą za mną naleśniki.... Twoje wyglądają bardzo kusząco :) . Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewuniu - jak chodzą za tobą naleśniki, to do dzieła! Usmażysz równie pyszne:)
      Ja również pozdrawiam :)

      Usuń