9 lutego 2015

Pizza faszerowana pomidorami, kaparami i mozzarellą.

Z okazji Dnia Pizzy upiekłam moją ulubioną pizzę faszerowaną. Doskonale smakuje z suszonymi pomidorami, lekko pikantnymi kaparami i łagodną mozarellą.
Tym razem posypałam ją odrobiną czarnuszki i sezamem.
Smakowała wspaniale!



Pizza  faszerowana pomidorami, kaparami  i mozzarellą.


  • około 50 dag maki pszennej białej
  • 3 dag drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Extra V.
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka letniej wody
  • słoik suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 łyżki drobnych kaparów
  • dwie kulki  mozzarelli (150g)
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • rozkłócone jajo
  • kilka łyżeczek sezamu
  • 1 łyżka czarnuszki


Wsyp  mąkę do miski, zrób dołek. Wlej w dołek połowę wody, rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj. Pozostaw na 15 minut do chwili, aż drożdże ruszą.
Dodaj pozostałe składniki ciasta i wyrób gładkie ciasto. Pozostaw je na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.


Mozarellę pokrój w plasterki, odsącz suszone pomidory z oliwy.






Wyrośnięte ciasto wyrób ponownie, rozwałkuj je na dwa placki o grubości 1 cm, jeden odrobinę mniejszy, drugi większy .

Większy ułóż na wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Na środku ciasta ułóż plastry mozzarelli i suszonych pomidorów, posyp je ziołami.
Nakryj drugim plackiem dociskając lekko brzegi.








Przy pomocy widelca poozawijaj brzegi do środka tak, by zamknąć farsz w środku, a brzeg był ozdobny. Odstaw na 15 minut do podrośnięcia.




 Posmaruj je delikatnie rozkłóconym jajkiem, posyp sezamem i czarnuszką.





Upiecz na złoty kolor w nagrzanym do 190 st. C piekarniku.












 Po lekkim przestudzeniu pokrój na kawałki i zajadaj z apetytem!



Pyszna pizza


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz