Tym razem posypałam ją odrobiną czarnuszki i sezamem.
Smakowała wspaniale!
Pizza faszerowana pomidorami, kaparami i mozzarellą.
- około 50 dag maki pszennej białej
- 3 dag drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek Extra V.
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka letniej wody
- słoik suszonych pomidorów w oliwie
- 2 łyżki drobnych kaparów
- dwie kulki mozzarelli (150g)
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka suszonej bazylii
- rozkłócone jajo
- kilka łyżeczek sezamu
- 1 łyżka czarnuszki
Wsyp mąkę do miski, zrób dołek. Wlej w dołek połowę wody, rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj. Pozostaw na 15 minut do chwili, aż drożdże ruszą.
Dodaj pozostałe składniki ciasta i wyrób gładkie ciasto. Pozostaw je na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Mozarellę pokrój w plasterki, odsącz suszone pomidory z oliwy.
Wyrośnięte ciasto wyrób ponownie, rozwałkuj je na dwa placki o grubości 1 cm, jeden odrobinę mniejszy, drugi większy .
Większy ułóż na wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Na środku ciasta ułóż plastry mozzarelli i suszonych pomidorów, posyp je ziołami.
Nakryj drugim plackiem dociskając lekko brzegi.
Przy pomocy widelca poozawijaj brzegi do środka tak, by zamknąć farsz w środku, a brzeg był ozdobny. Odstaw na 15 minut do podrośnięcia.
Posmaruj je delikatnie rozkłóconym jajkiem, posyp sezamem i czarnuszką.
Upiecz na złoty kolor w nagrzanym do 190 st. C piekarniku.
Po lekkim przestudzeniu pokrój na kawałki i zajadaj z apetytem!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz