Tam właśnie znalałam pizzę ziemniaczaną. Oczywiście zrobiłam ją trochę po swojemu, nie miałam pod ręką szynki parmeńskiej i grzybów. Pizza wyszła zupełnie wegetariańska, pikantna i całkiem smaczna. To dobry sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z obiadu.
Pizza ziemniaczana peperoni
- ciasto: 1kg ugotowanych ziemniaków
- 1 jajo
- 1 łyżka śmietaniki wiejskiej
- 2 ząbki czosnku
- mieszanka ziół po łyzeczce :majeranek, bazylia, oregano,rozmaryn
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- nadzienie: 1 czerwona papryka
- 1 ostra papryka zielona
- 2 papryczki peperoni czerwone
- 1 szklanka pomidorów z puszki krojonych w kosteczkę
- 10 dag żółtego sera
- rukola do przybrania
- masło do wysmarowania foremki
Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę. wsyp zioła, posiekany drobno czosnek. Dodaj jajo i śmietankę oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Wyrób gładkie ciasto doprawiając je do smaku sola i pieprzem.Jeśli ziemniaki były gotowane w łupinach soli dodaj więcej.
Wysmaruj formę do pizzy (lub tarty) - wylep formę ciastem formując brzeg jak w pizzy z ciasta drożdżowego.
Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 180 st.C około 15 minut.
Obierz i pokrój w paseczki paprykę.
Gdy ciasto ziemniaczane lekko się zezłoci ułóż warstwę pomidorów, Paprykę i posyp obficie wiórkami sera.
jesli nie wszyscy lubią ostre dania ułóż słodką paprykę na pizzy, a ostrą tylko w kilku miejscach (np. na bokach).
Zapiekaj dalej do chwili aż ser dobrze się rozpłynie. (nastepne około 15 minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz