10 lutego 2015

Pizza ziemniaczana peperoni

Uwieńczeniem Święta Pizzy była upieczona przeze mnie pizza ziemniaczana wzorowana na przepisie prawdziwego Włocha - Paolo Cozza. Znany z TV Paolo napisał książkę z włoskimi specjalnościami.
Tam właśnie znalałam pizzę ziemniaczaną. Oczywiście zrobiłam ją trochę po swojemu, nie miałam pod ręką szynki parmeńskiej i grzybów. Pizza wyszła zupełnie wegetariańska, pikantna i całkiem smaczna. To dobry sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z obiadu.




Pizza ziemniaczana peperoni


    Pyszna pizza
  • ciasto: 1kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajo
  • 1 łyżka śmietaniki wiejskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • mieszanka ziół po łyzeczce :majeranek, bazylia, oregano,rozmaryn
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • nadzienie: 1 czerwona papryka
  • 1 ostra papryka zielona
  • 2 papryczki peperoni czerwone
  • 1 szklanka pomidorów z puszki krojonych w kosteczkę
  • 10 dag żółtego sera
  • rukola do przybrania
  • masło do wysmarowania foremki







Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę. wsyp zioła, posiekany drobno czosnek. Dodaj jajo i śmietankę oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Wyrób gładkie ciasto doprawiając je do smaku sola i pieprzem.Jeśli ziemniaki były gotowane w łupinach soli dodaj więcej.



Wysmaruj formę do pizzy (lub tarty) - wylep formę ciastem formując brzeg jak w pizzy z ciasta drożdżowego.






 Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 180 st.C około 15 minut.
Obierz i pokrój w paseczki paprykę.
Gdy ciasto ziemniaczane lekko się zezłoci ułóż warstwę pomidorów, Paprykę i posyp obficie wiórkami sera.
jesli nie wszyscy lubią ostre dania ułóż słodką paprykę na pizzy, a ostrą tylko w kilku miejscach (np. na bokach).




 Zapiekaj dalej do chwili aż ser dobrze się rozpłynie. (nastepne około 15 minut).


 Odstaw pizzę na chwilę, by odpoczeła.




 Podawaj pizzę posypaną obficie rukolą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz