WIELKANOC


Wielkanoc  .... po zimie świat budzi się do życia.
Po smutkach męki Chrystusa budzi się nadzieja na życie wieczne za sprawą
 Zmartwychwstania Pańskiego!

W kuchni znowu świąteczne ożywienie.
Wpierw postne śledzie, żurek i jaja.
W święta biała kiełbasa, szynki, schaby i mnóstwo innych dań niekoniecznie mięsnych.
Z wypieków mazurki, babki, serniki, szarlotki - każdy dom zależności od regionu ma swoje tradycje.

Postne przekąski




Jajeczka przepiórcze na serowych kwiatkach









Kaparowe jajeczka

Jaja z masą orzechową


 Jaja z kremem maslanogroszkowym








Jaja w koszulkach na pasztecie

Jaja w śledziowych szalikach








Jaja zapiekane na portobello




Pasztet z boczniaków i jajek z zielonym pieprzem








Pasztet z boczniaków i jajek








Śledzik z jałowcem na sałacie rzymskiej








Mięsa i wędliny


Pierś z indyka z farszem orzechowym







Wypieki






Babka drożdżowa Savarin








Wielkanocny wianek owsiano lniany

Pascha szafranowa z owocami


Pascha owocowa









Makaroniki migdałowe z kremem kawowym

Makaroniki kokosowe z kremem czekoladowym

Mazurek z kokosową chrupką


Mazurek z orzechową chrupką


Mazurek z figurkami bezowymi


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz