Ślepe ryby to wielkopolska zupa ziemniaczana z dodatkiem wielu warzyw i mięsa.
Z powodzeniem do jej przygotowania można użyć jednej z wielu mrożonek z mieszanymi warzywami.
Do przygotowania tej ziemniaczanki ja użyłam wiosennego bukietu warzyw.
To świetny przepis na obiad jednogarnkowy.
Wiosenne ślepe ryby
- 15 dag mięsa wieprzowego
- 15 dag wołowiny
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 opakowanie mrożonki Hortex "Bukiet jarzyn wiosenny"
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- majeranek, pieprz i sól do smaku
Umyj mięso. Zalej je litrem wody i zagotuj. Po odszumowaniu lekko posól wodę i gotuj mięso do miękkości. Obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę.
Miękkie mięso wyjmij z wywaru, a w to miejsce włóż ziemniaki i mrożonkę Hortex "Bukiet jarzyn wiosenny". Gotuj wszystko razem około 15 minut, az warzywa zmiękną.
W międzyczasie pokrój mięso w kostkę. Obierz i pokrój w kosteczkę cebulę.
Zeszklij cebulę na patelni na łyżce masła, posyp mąką i jeszcze chwilę przesmaż.
Włóż zawartość patelni do zupy, dodaj mięso, dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
Po kilku minutach, gdy zupa się zagotuje zdejmij ją z ognia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz