19 lutego 2015

Wiosenne ślepe ryby

Ślepe ryby to nie jest jak nazwa sugeruje  danie rybne.
Ślepe ryby to wielkopolska zupa ziemniaczana z dodatkiem wielu warzyw i mięsa.
Z powodzeniem do jej przygotowania można użyć jednej z wielu mrożonek z mieszanymi warzywami.
Do przygotowania tej ziemniaczanki ja użyłam wiosennego bukietu warzyw.
To świetny przepis na obiad jednogarnkowy.



Wiosenne ślepe ryby


  • 15 dag mięsa wieprzowego
  • 15 dag wołowiny
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 opakowanie mrożonki Hortex "Bukiet jarzyn wiosenny"
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • majeranek, pieprz i sól do smaku
Umyj mięso. Zalej je litrem wody i zagotuj. Po odszumowaniu lekko posól  wodę i gotuj mięso do miękkości. Obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę.
Miękkie mięso wyjmij z wywaru, a w to miejsce włóż ziemniaki i  mrożonkę Hortex "Bukiet jarzyn wiosenny". Gotuj wszystko razem około 15 minut, az warzywa zmiękną.
W międzyczasie  pokrój mięso w kostkę. Obierz i pokrój w kosteczkę cebulę.
Zeszklij cebulę na patelni na  łyżce masła, posyp mąką i jeszcze chwilę przesmaż. 
Włóż zawartość patelni do zupy, dodaj mięso, dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
Po kilku minutach, gdy zupa się zagotuje zdejmij ją z ognia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz