16 lutego 2015

Placki z ziemniaków gotowanych z pieczarkami.

Takie placki delikatne w smaku placki możesz przygotować z ziemniaków,
 które pozostały z obiadu lub specjalnie ugotowanyć w łupinach.
Są  bardzo aromatyczne dzięki pieczarkom duszonym w śmietanie.



Placki z ziemniaków gotowanych z pieczarkami.



  • 1 kg ziemniaków
  • około 3 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wiejskiej śmietanki
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 1 duża cebule
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1/2 szklanki śmietanki kremowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • olej roślinny do smażenia
  • 5 dag startego żółtego sera
  • natka pietruszki do dekoracji



Umyj pieczarki, obierz jeśli trzeba.  Pokrój pieczarki w plasterki.Obierz i pokrój cebulę
 Przesmaż cebulę  na rozgrzanej na patelni 1 łyżce oleju.
Gdy cebula się zeszklij dodaj pieczarki, tymianek. Przesmaż wszystko razem kilka minut.
Dodaj śmietankę i duś razem by sos odparował
Dopraw solą i pieprzem. jesli trzeba zagęść sos odrobiną mąki.



Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę.
Dodaj śmietankę, jajo i żółtko, mąkę ziemniaczaną - wymieszaj.
Na końcu dodaj mąkę pszenną i dopraw ciasto odrobiną soli.
Jeśli ziemniaki były gotowane w łupinach mąki dodaj mniej, takie z wody - więcej.



Uformuj placuszki i smaż je na gorącym oleju na złoty kolor z obydwu stron.
Na plackach ułóż  pieczarki duszone w śmietanie, posyp serem  i listkami pietruszki.
 Podawaj placki od razu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz