które pozostały z obiadu lub specjalnie ugotowanyć w łupinach.
Są bardzo aromatyczne dzięki pieczarkom duszonym w śmietanie.
Placki z ziemniaków gotowanych z pieczarkami.
- 1 kg ziemniaków
- około 3 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka wiejskiej śmietanki
- 1 jajo
- 1 żółtko
- 1 duża cebule
- 1/2 kg pieczarek
- 1/2 szklanki śmietanki kremowej
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- olej roślinny do smażenia
- 5 dag startego żółtego sera
- natka pietruszki do dekoracji
Umyj pieczarki, obierz jeśli trzeba. Pokrój pieczarki w plasterki.Obierz i pokrój cebulę
Przesmaż cebulę na rozgrzanej na patelni 1 łyżce oleju.
Gdy cebula się zeszklij dodaj pieczarki, tymianek. Przesmaż wszystko razem kilka minut.
Dodaj śmietankę i duś razem by sos odparował
Dopraw solą i pieprzem. jesli trzeba zagęść sos odrobiną mąki.
Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę.
Dodaj śmietankę, jajo i żółtko, mąkę ziemniaczaną - wymieszaj.
Na końcu dodaj mąkę pszenną i dopraw ciasto odrobiną soli.
Jeśli ziemniaki były gotowane w łupinach mąki dodaj mniej, takie z wody - więcej.
Uformuj placuszki i smaż je na gorącym oleju na złoty kolor z obydwu stron.
Na plackach ułóż pieczarki duszone w śmietanie, posyp serem i listkami pietruszki.
Podawaj placki od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz