19 lutego 2015

Placki ziemniaczane z pieczarkami na brokułowej pierzynce

A u mnie placki :) trochę nietypowe.
W internecie znalazłam na jakiejś stronce "ryż dietetyczny"  bo z kalafiora.
Ja postanowiłam zrobić kaszkę brokułową.
Jest pyszna w smaku i niezwykle zdrowa. Na plackach z pieczarkami smakowała wyśmienicie!



Placki ziemniaczane z pieczarkami na brokułowej pierzynce


  • około 80 dag ziemniaków
  • 1 duże jajo
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 2 duże cebule
  • 1 brokuł
  • 2 łyżki masła sklarowanego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia placków


Obierz brokuła i ugotuj go al'dente w lekko osolonej wodzie.
Włóż do malaksera i posiekaj go na kaszkę brokułową.
Dopraw kaszkę do smaku solą i pieprzem.
Obierz cebule. Jedną odłóż a drugą pokrój w piórka po czym
zaszklij na 1 łyżce masła sklarowanego. Oczyść pieczarki - pokrój je w plasterki.
Na mocno rozgrzanym na patelni maśle przesmaż pieczarki.
Połacz je z cebulą, dopraw solą i pieprzem do smaku.



 Obierz w międzyczasie ziemniaki, zetrzyj je na tarce razem z 1 cebulą.
Dodaj  do masy jajo, mąkę i szczyptę soli. Smaż po dwa podłużne (podwójne) placki na jednej patelni.


Wielki Post 2015Nakładaj na placki zagrzaną kaszę brokułową i pieczarki.
Oprósz przed podaniem świeżo zmielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz