6 lutego 2015

Makaron dyniowy z boczkiem

No i znowu będę nadawała na cześć dyni. Może kiedys napisze dytyramb na cześć dyni?
"O dynio wspaniała, złocista i zdrowa....."
Może ogłoszę konkurs na danie z dyni?
To faktycznie wspaniałe warzywko.
Jeśli chcemy, możemy pokroić w cieniutkie paski i usmażyć kilka minut na cebuli z boczkiem i ziołami. Otrzymamy pyszne danie a'la makaron z patelni lub farsz do naleśników lub tez jarzynkę do jakiegos smacznego mięska.
Mam nadzieję, że nie zanudzam Was takim zwykłym jadłem???


Makaron dyniowy z boczkiem

  • 500 g miąższu dyni
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula biała
  • 1 papryka czerwona
  • 10 dag chudego boczku
  • 1/2  łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2  łyżeczki suszonego lubczyku
  • ok. 5 dag sera chedar
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz biały do smaku
Obierz paprykę, dynię i cebule. Pokrój cebule w piórka, paprykę w drobną kosteczkę (pozostawiając kawałek do dekoracji).
Miąższ dyni zetrzyj na tarce lub pokrój w zapałkę. Boczek pokrój na cieniutkie plasterki.









 Na rozgrzanej patelni przesmaż boczek.
Gdy wytopi  tłuszcz zeszklij na nim cebulę.



Dodaj paprykę, miaższ dyni, przesiśnięty przez praskę czosnek, tymianek i lubczyk. Przesmaż  krótko wszystkie składniki doprawiając je solą i pieprzem, by warzywa pozostały chrupiące .







Nakładaj gorący makaron z dyni na talerze, posyp startym serem. Udekoruj paseczkami papryki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz