"O dynio wspaniała, złocista i zdrowa....."
Może ogłoszę konkurs na danie z dyni?
To faktycznie wspaniałe warzywko.
Jeśli chcemy, możemy pokroić w cieniutkie paski i usmażyć kilka minut na cebuli z boczkiem i ziołami. Otrzymamy pyszne danie a'la makaron z patelni lub farsz do naleśników lub tez jarzynkę do jakiegos smacznego mięska.
Makaron dyniowy z boczkiem
- 500 g miąższu dyni
- 1 cebula czerwona
- 1 cebula biała
- 1 papryka czerwona
- 10 dag chudego boczku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
- ok. 5 dag sera chedar
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz biały do smaku
Obierz paprykę, dynię i cebule. Pokrój cebule w piórka, paprykę w drobną kosteczkę (pozostawiając kawałek do dekoracji).
Miąższ dyni zetrzyj na tarce lub pokrój w zapałkę. Boczek pokrój na cieniutkie plasterki.
Na rozgrzanej patelni przesmaż boczek.
Gdy wytopi tłuszcz zeszklij na nim cebulę.
Dodaj paprykę, miaższ dyni, przesiśnięty przez praskę czosnek, tymianek i lubczyk. Przesmaż krótko wszystkie składniki doprawiając je solą i pieprzem, by warzywa pozostały chrupiące .
Nakładaj gorący makaron z dyni na talerze, posyp startym serem. Udekoruj paseczkami papryki.
Miąższ dyni zetrzyj na tarce lub pokrój w zapałkę. Boczek pokrój na cieniutkie plasterki.
Na rozgrzanej patelni przesmaż boczek.
Gdy wytopi tłuszcz zeszklij na nim cebulę.
Dodaj paprykę, miaższ dyni, przesiśnięty przez praskę czosnek, tymianek i lubczyk. Przesmaż krótko wszystkie składniki doprawiając je solą i pieprzem, by warzywa pozostały chrupiące .
Nakładaj gorący makaron z dyni na talerze, posyp startym serem. Udekoruj paseczkami papryki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz