Gdy gotuję je kotu czasem znika część w tajemniczy sposób. Muszę więc pamiętać o "dużym kocie" i ugotować od czasu gulasz z serc lub zupę z ich dodatkiem.
Pomidorowa jarzywnówka z sercem
- 1/2 kg serc drobiowych
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 por
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek pieprzu
- kilka gałazek tymianku
- 1 łyżka mąki
- włoszczyzna (marchewka, pietruszka kawałek selera)
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz, chilli do smaku
- pietruszka do dekoracji
Zalej serca niewielką ilością wody, zagotuj. Po krótkim obgotowaniu odlej wodę z gotowania.
Obierz włoszczyzną. Do serc dodaj włoszczyznę, tymianek i pieprz po czym zalej 1 i 1/2 litrem wody.
Posól lekko i gotuj do miękkości. Przelej bulion przez sito do garnka.
Dodaj drobno pokrojone warzywa, koncentrat pomidorowy i bazylię.
Na łyżce oleju zeszklij pokrojonego w półplasterki pora.
Przesmaż kilka minut po czym posyp mąką. Po kilku minutach smażenia z mąką dodaj pora d zupy.
Dopraw zupę solą, pieprzem i chilli do smaku.
Pozostaw ją na małym ogniu około 5 minut.
Obierz serca z żyłek i pokrój na plasterki.
Podawaj porcje zupy posypane plasterkami mięsa i udekorowane pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz