16 lutego 2015

Pomidorowa jarzywnówka z sercem

MG i mój kot przepadają za drobiowymi serduszkami. Szybko się gotują i są delikatne.
Gdy gotuję je kotu czasem znika część  w tajemniczy sposób. Muszę więc pamiętać o "dużym kocie" i ugotować od czasu gulasz z serc lub zupę z ich dodatkiem.



Pomidorowa jarzywnówka z sercem


  • 1/2 kg serc drobiowych
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 por
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka gałazek tymianku
  • 1 łyżka mąki
  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka kawałek selera)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz, chilli do smaku
  • pietruszka do dekoracji



Zalej serca niewielką ilością wody, zagotuj. Po krótkim obgotowaniu odlej wodę z gotowania.
Obierz włoszczyzną. Do serc dodaj włoszczyznę, tymianek i pieprz po czym zalej 1 i 1/2 litrem wody.
Posól lekko i gotuj do miękkości. Przelej bulion przez sito do garnka.
Dodaj drobno pokrojone warzywa, koncentrat pomidorowy i bazylię.
Na łyżce oleju zeszklij pokrojonego w półplasterki pora.
Przesmaż kilka minut po czym posyp  mąką. Po kilku minutach smażenia z mąką  dodaj pora d zupy.



Dopraw zupę solą, pieprzem i chilli do smaku.
Pozostaw  ją na małym ogniu około 5 minut.
Obierz serca z żyłek i pokrój na plasterki.






Podawaj porcje zupy posypane  plasterkami mięsa i udekorowane pietruszką.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz