niezwykle delikatne i zdrowe danie. Pstrąg uduszony na porach można podać jeszcze lżej omijając punkt z zagęszczaniem mąkąi śmietanką.
Pstrąg duszony w porach
- 2 pstrągi
- 1 duży por
- 2 łyżki kaśnej śmietany wiejskiej
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka mąki
- pęczek rozmarynu
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól i pieprz biały do smaku
Odkrój białą część pora, przekrój ją wzdłuż i umyj starannie by pozbyć się piasku.
Pokrój na półplasterki. Na rozgrzanym na patelni maśle krótko przesmaż pora, zalej
bulionem i poduś 5 minut z dodatkiem gałązek rozmarynu.
Włóż pstrągi na patelnię i pod przykryciem duś ryby w porach po około 10 minut
z każdej strony na bardzo małym ogniu.
Czas duszenia zależy od grubości ryby.
Wyjmij ryby na półmisek odstaw na chwilę w ciepłe miejsce.
Sos zagęść mąką wymieszaną w małej ilości wody. Dodaj śmietankę.
Wymieszaj po czym dopraw sos ostatecznie solą i pieprzem do smaku.
Polej pstrągi sosem i podawaj z garstką ugotowanego ryżu lub kaszki kuskus.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz