Wprowdziłąm jednak pewną modyfikację. Nie wkładałam nadzienia przed pieczeniem, bo
każdy lubi inny. Podałam więc z pączkami konfirutę z róży, konfiturę z malin, Nutellę
bitą śmietanę i ...nożyk.
Po nacięciu nakładaliśmy nadzienie jakie chcieliśmy i w jakiej ilości.
Zawsze byłam rozczarowana, gdy w środku pączka była tylko kropelka marmoladki.
Mój sposób podania pozwolił na dogadzanie sobie z nadzieniem do woli :)
Kreple śląskie czyli pączki w kilku wariantach
- około 1/2 kg mąki pszennej
- 3 żółtka
- 1 jajo
- szczypta soli
- 20 ml rumu 80%
- 200 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 7,5 dag masła
- 5 dag drożdży
- 1 łyżka rumu 80% (lub spirytusu)
- cukier puder do posypania
- konfitury owocowe, bita śmietana, Nutella do nadziania
Pozostały cukier miksuj z żółtkami i jajem. Do masy jajecznej dodaj rum,
wyrośnięty zaczyn drożdżowy, pozostałą mąkę, stopione, letnie masło oraz szczyptę soli.
Wyrabiaj gładkie ciasto tak długo , aż zacznie odstawać od ręki.
Nakryj misę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi objętość przełóż je na posypaną mąką stolnicę.
Rozwałkuj ciasto na duży placek grubości 1 cm.
Szklaneczką wycinaj pączki. Odstaw paczki do ponownego wyrośnięcia.
Usmaż pączki na złoty kolor w gorącym tłuszczu, najlepiej w frytownicy ustawiając pokrętło na pączki.
Patyczkiem nakłuwaj pączki sprawdzając czy dobrze się upiekły (test suchego patyczka).
Układaj usmażone pączki na papierowym ręczniku.
Po przestudzeniu podawaj pączki przecięte w połowie i nadziane konfiturą z płatków róży lub malin.
Możesz przełożyć pączki bitą śmietaną z dodatkiem cukru pudru trzcinowego.....
....lub z bitą śmietaną i truskawkami.
Ah, jo! (jakby powiedział Krecik...). Moja Hurma się zachwyciła!
OdpowiedzUsuń