![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg-yzuUFJuYBmnOuaF9Mjtmx50LrgOXoA1wPhAkXOwiknLLk_6_unCX6jUWom1Rh6_zhEzaX2WU8tQCTrt74ZOduHo1omufh1ktoSl4NGd993SoHGdFPrSA_fRtBefG9QZeFIa2B1S-WpM/s400/ZupaDynSocz.jpg)
Zupa z młodej dyni i soczewicy.
- 1 niewielka młoda dynia
- włoszczyzna (marchewka, pietruszka i seler)
- sól, pieprz ziołowy do smaku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka posiekanego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 niewielka cebula
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 łyżeczka cząbru
- posiekana natka pietruszki
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjuROXijrb1Mh_f0EdSyNlKuBeb-tLv_J1aDw5NrShzwbY6Icd3Vl1dzDYyKDCBxHaL0kx9Qq9cSm_T3j9xQjXv6UnYN_cUFslGrAY_7g9sXGvMv5fklxs5h4PH01YQ5VwdPb4WiB6N_mg/s320/ZupaDynSocz1.jpg)
Na łyżce oliwy zeszklij pokrojoną drobno cebulę. Dodaj pokrojoną w kosteczkę włoszczyznę.
Przesmaż warzywa przez kilka minut po czym dolej wodę (1,5 litra), dodaj soczewicę, imbir, posiekany drobno czosnek i cząber, sól i pieprz do smaku - gotuj do miękkości.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhDWo9BLk7kQRcbxp8NtCbd5S_udOLvs-RegqFadapHsjo-G0z1co0xa1G2XJebhKc4-tjhlA8vypPZxN2cCaibC53aN4kW1gEKMDuV-LvWF9t0MJEeTitKYiiwLcSrstAXbBanNFwTjsY/s400/ZupaDynSocz2.jpg)
Gdy warzywa będą miękkie dodaj pokrojoną dynię , natkę pietruszki, dopraw zupę solą i pieprzem jeśli trzeba. Potrzymaj zupę na ogniu jeszcze chwilkę, by dynia pozostała chrupiąca.
Podaj zupę z razowym chlebem najlepiej z ziarnami dyni.
oj cos czuje, ze wlasnie tego mi trzeba ;)
OdpowiedzUsuń