postanowiłam kolor i smak wzmocnić dużą mięsistą czerwoną papryką.
Papryka świetnie podkręca smak pomidorów.
Przecier pomidorowo-paprykowy.
- 1 kg pomidorów
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 kg czerwonej papryki słodkiej
- 2 cebule
- 1 jabłko
- 1/2 szklanki wina wytrawnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryczki ostre(peperoni)
- sól i cukier do smaku
Obierz paprykę słodka i ostrą. Jeśli nie chcesz, by przecier był zbyt ostry z papryczek pepperoni wyjmij pestki.
Papryki, obrane cebule pokrój na mniejsze cząstki. Przesmaż je na oliwie po czym ,
podlej winem, dodaj pokrojone pomidory i obrany czosnek
- duś pod przykryciem do miękkości.
Przetrzyj masę przez sito. Wstaw przecier na ogień. Dopraw sola i cukrem do smaku.
Po zagotowaniu wlej do wyprażonych w mikrofalówce lub piekarniku słoiczków.
Zakręć od razu i pasteryzuj przez 15 minut.
Przecier stanowi świetną bazę do zup i sosów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz