jednak nie o niej chcę dziś napisać. Kiedyś próbowałam ją uprawiać, jednak z miernym skutkiem.
W tym przepisie postanowiłam sama zrobić makaron z dyni - pokroiłam ją na tarce w cieniutkie niteczki. Udusiłam go w sosie krótko, by był chrupiący.
Makaron dyniowy.
- pół średniej dyni
- 500 g mięsa mielonego mieszanego (wieprzowo-wołowego)
- 1 papryka
- 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 1 łyżka masła sklarowanego
- sól i pieprz czarny do smaku
- natka pietruszki
- pomidorki koktajlowe do dekoracji
Na maśle zeszklij posiekaną drobno cebulkę, dodaj paprykę w proszku, przemieszaj po czym od razu dodaj mięso. Przesmaż je krótko po czym dodawaj kolejno posiekaną drobno paprykę oraz posiekany pomidor bez skórki. Dopraw solą i pieprzem, dodaj natkę pietruszki.
Duś podlewają odrobiną wody do chwili, aż mięso będzie miękkie. Obierz dynię i zetrzyj ją w długie, cieniutkie paski przypominające makaron.
Wrzuć je na gotujący się sos na kilka minut, by makaron z dyni pozostał chrupiący.
Podawaj udekorowany pomidorkami i listkami pietruszki.
Ciekawe danie, musi interesująco smakować :)
OdpowiedzUsuń