Jeśli masz mało czasu zastosuj piersi z kurczaka lub indyka.
Paprykarz drobiowy.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh-XbyBEgOhGBFfAqZ5yCrDVNYxHtgCAMEkFObl7d0z18YZOAL_PmN9d2sji_UrmqWoyaGDw8mbCpB5Dx-vtVVsTd3tzuvC1Q2htrsmZE7bgM_Qncc_jh022Tzj4xtkXCRpWRFjAezc4EE/s400/paprDrob.jpg)
- ok. 500 g piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 1 łyżka smalcu gęsiego (lub wieprzowego)
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 duży pomidor
- 1 duża papryka
- 1 szklanka wiejskiej śmietanki
- 1 plaska łyżka mąki
- sól i pieprz biały do smaku
- pomidorki koktajlowe do dekoracji
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgEM4LSvDU0W6kDI41kYkO1IL2t2guVigQ5DKfyOt68xqpcUKDUwd7Y6fUmH_dJr9EYGgHSQWEVU6F9cruoT3FWVT2opaVeUepJV-F1jhIdy-E1X5sx3b4n0IsOewjV6UP-sQ0rgZfDkRE/s320/paprDrob0.jpg)
Na rozgrzanym smalcu zeszklij posiekaną cebulę. Zdejmij garnek z ognia i wsyp paprykę w proszku. Przemieszaj, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki mięso i wstaw na ogień.
Dodaj kolejno pokrojoną drobno paprykę i pokrojony pomidor obrany uprzednio ze skórki.
Lekko posól, popieprz i duś do miękkości podlewając odrobiną wody.
Gdy mięso jest miękkie rozpuść mąkę w śmietance i wlej do mięsa.
Zagotuj i pozostaw na kilka minut na małym ogniu.
Podawaj paprykarz z kluseczkami
- galuszkami (przepis podałam wcześniej) udekorowany pomidorkami koktajlowymi.
Na końcu danie możesz posypać słodką paprykę w proszku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz