Te pyszne wafle przekładane masą orzechowo-czekoladową to wspomnienie z dzieciństwa.
Koleżanka mamusi częstowała nas tym deserem. Miał mocno czekoladowy i lekko różany posmak. Wiele razy przekładałam wafle masą czekoladowo-orzechową, jednak ciągle brakowało mi różanego posmaku.
Dzięki gościnności naszych przyjaciół Halinki i Achimka w czerwcu spędziłam wiele miłych dni nad morzem.
Przywiozłam stamtąd płatki z dzikiej róży zasypane cukrem. W domu zrobiłam z nich pyszny przecier różany.
(opiszę jego przygotowanie w najbliższej wolnej chwili).
Dodałam tego przecieru do masy i można powiedzieć "bingo" !
Uzyskałam ten wspaniały posmak wafli, które wspominam z dzieciństwa.
Oto przepis.
Orzechowy przekładaniec waflowy.
- 1 opakowanie wafli tradycyjnych
- 150 g masła czekoladowego
- 150 g masła niesolonego
- 2 paczki herbatników
- 3/4 szklanki orzechów
- kilka łyżek przecieru różanego
- polewa czekoladowa i orzechy do dekoracji
Do miseczki włóż świeże masło oraz masło czekoladowe. Miksuj je razem na puszystą gładką masę.
Zmiel (lub posiej blenderem) herbatniki oraz orzechy
Dodaj je do masła i wymieszaj.
Na końcu dodaj przecier różany
Po dokładnym wymieszaniu przełóż masą kolejne wafle dociskając je mocno tak, by się zlepiły.
Górę polej stopioną polewą czekoladową i udekoruj orzechami.
mmm uwielbiam pischingery w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wafle a Toje wyglądają mega pysznie, taraz do kawki jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńdawno tego nie jadałam- a przecież to takie proste i pyszne !
OdpowiedzUsuńCieszę się że spodobały Wam się moje wafelki...niestety już zjedzone.
OdpowiedzUsuń