Przeglądając
fotki zauważyłam, że nie opisałam zupy którą gotowałam w
ubiegłym tygodniu.
Ta
zupa gulaszowa jest jedną z najbardziej znanych węgierskich potraw.
Bográcsgulyás
znany jako bogracz to również typowe danie kociołkowe.
Mięso
wołowe duszone z papryką oraz innymi warzywami smakuje wybornie.
Bográcsgulyás.
- 800 g wołowiny gulaszowej
- 1 łyżka smalcu gęsiego (lub wieprzowego)
- 2 cebule
- 2 papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 duży pomidor
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- szczypta chilli
- 1 łyżeczka zmielonego kminku
- sól i pieprz czarny do smaku
- 2 duże marchewki
- 2 pietruszki
- ok 500 g ziemniaków
- kawałki papryki i listki pietruszki do dekoracji
Po chwili dodaj obrany ze skórki i posiekany pomidor, paprykę pokrojoną w kosteczkę obrane i pokrojone drobno marchewki i pietruszki, posiekany drobno czosnek. Dopraw przyprawami i duś mięso z warzywami podlewając niewielką ilością wody, jeśli trzeba. Gdy mięso będzie miękkie dodaj obrane i pokrojone ziemniaki, dolej wody tylko tyle, by sos przykrył ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie sprawdź czy potrawa jest dobrze doprawiona, jeśli nie dodaj odpowiednie przyprawy.
Podawaj zupę w miseczkach udekorowaną kawałkami papryki i natką pietruszki.
Możesz podać ją ze świeżym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz