Udało mi się wyskoczyć z synem na godzinkę do lasu. Cudna wszak pogoda, więc dla samego spaceru warto.
A gdy jeszcze trochę grzybków się nazbiera - pełnia szczęścia!
Planując obiad wzięłam pod uwagę ten składnik i zrobiłam węgierski tokań z wieprzowiny.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhhHcaF24YGh5Ctlbj6KUd87-TDhfqHxOPeUyYioAi2aWj5eUI6a3NtLrT9NaFn80pkeeqwgQ1UDZ5hkyNDdw2nRUPEbVGEwIwv4NyITI81-l8CBx989kjqz4SwYuTeO7RrCtN8p9UU7cA/s320/tokGrzyb3.jpg)
- 500 g chudej wieprzowiny
- 1 łyżka gęsiego smalcu (lub zwykłego)
- 1 duża cebula
- 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 250 g grzybów leśnych
- 200 ml wiejskiej śmietanki
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- sól i pieprz świeżo zmielony do smaku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Wieprzowinę pokrój w paski lub kostkę. Rozgrzej smalec, przyrumień lekko posiekaną cebulę.
Zdejmij garnek z ognia, dodaj paprykę w proszku - wymieszaj.
Dodaj mięso i wstaw garnek na ogień. Przesmaż mięso ze wszystkich stron, dopraw solą i pieprzem.
Duś do miękkości podlewając niewielką ilością wody .
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi3IxS9fAi4HwGlDEdWbLl8W0V0f7yweREuMD-Y7bN8Ov3OSVg8pkaB8fGEPYGkwXvTe5nqWpyKBRLz0i50yCNx41FW8bQJ6zA2UZOfgKDsHwCkJAjyTDRhcKmp2NHZNoXfTCWoEeHWnNY/s320/tokGrzyb5.jpg)
Obierz i pokrój grzyby. Przesmaż je na maśle do chwili, aż odparują sok.
Dodaj grzyby do mięsa, natkę pietruszki a następnie śmietankę wymieszaną z mąką.
Zagotuj, dopraw solą i pieprzem do smaku.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjIVNSDUCQ3u9AiSkfD5qwBgVBbfQ3CL0sIPBVrZm_2qF4USJQtBY9u9YLAxVrhyhmNrcPY1HfRIrA0WoqjAvaSfSssJggNZtk5lYOGKLqsEBqpq42VufbHWhJuaS0UqDi_feyXOYefRRE/s400/tokGrzyb6.jpg)
Zdejmij danie z ognia. Podawaj po kilku minutach z kluseczkami galuszka.
delicious ♥♥♥♥♥
OdpowiedzUsuń