Oto przepis.
Zupa z młodej dyni i soczewicy.
- 1 niewielka młoda dynia
- włoszczyzna (marchewka, pietruszka i seler)
- sól, pieprz ziołowy do smaku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka posiekanego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 niewielka cebula
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 łyżeczka cząbru
- posiekana natka pietruszki
Na łyżce oliwy zeszklij pokrojoną drobno cebulę. Dodaj pokrojoną w kosteczkę włoszczyznę.
Przesmaż warzywa przez kilka minut po czym dolej wodę (1,5 litra), dodaj soczewicę, imbir, posiekany drobno czosnek i cząber, sól i pieprz do smaku - gotuj do miękkości.
Gdy warzywa będą miękkie dodaj pokrojoną dynię , natkę pietruszki, dopraw zupę solą i pieprzem jeśli trzeba. Potrzymaj zupę na ogniu jeszcze chwilkę, by dynia pozostała chrupiąca.
Podaj zupę z razowym chlebem najlepiej z ziarnami dyni.
oj cos czuje, ze wlasnie tego mi trzeba ;)
OdpowiedzUsuń