W sumie nie wiem czy knedle z śliwką węgierką pochodzi z Węgier. Podobno knedle z morelami to specjał austriacki. Czym różnią się te węgierskie od polskich?
Przepis węgierski podaję wg Makłowicza.
Szilvás
gombóc czyli knedle ze śliwkami.
- 8 średnich ziemniaków
- 2 jaja
- 1 kg węgierek
- około 300g mąki
- szczypta soli
- masło
- bułka tarta
- cukier trzcinowy
- listki mięty do dekoracji
Ugotuj
ziemniaki w łupinach. Obierz , przepuść przez praskę. Po
ostudzeniu dodaj jaja, szczyptę soli i mąkę.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjhjQvfWCIl2_SBXg5-_qwzflDttJUx3zJaaQVPAUr055WAvR79kGuFGqQIiaehAndmWXFpIzHl5tG1ncsyWJQ2cZYuoCNHa55-XJUMbI1WK_G1-OQXqF1iAeNXJd7CvHaNZJJbYXJCu2Y/s200/knedle1.jpg)
Podawaj je z masłem , zarumienioną bułką posypane
cukrem i udekorowane listkami mięty.
pyszne, uwielbiam je
OdpowiedzUsuń