A że wszyscy lubimy kaszę gryczaną, więc i papryczki nią nadziane smakowały nam bardzo.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiX0bYL0OsTG5vq88XrV7iGoHNvJMg2NhaXYclBBdWeboWByA3kU40nS0ryOGNnKpqz8XulgiknM8SCipq-KOT_5x8ADwFesTuHNSK64M37frogFVSmWtv5NdijHD54CQP_Zom4ICMGQ7A/s400/PaprFasz6.jpg)
Papryka faszerowana kaszą gryczaną z mięsem.
- 6 czerwonych papryk (słodkich)
- 100 g kaszy gryczanej
- 300 g mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 150 g żółtego startego sera
- 1 łyżka natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- masło sklarowane do podsmażenia mięsa i wysmarowania formy
- sos pomidorowy
- listki bazylii
Przekrój paprykę tuż pod ogonkiem tak, by powstały przykrywki.
Środki oczyść z gniazd nasiennych. Wysmaruj masłem foremkę żaroodporną.
Obierz cebulę, posiekaj ją i przesmaż razem z mięsem na 1 łyżce masła.
Połącz mięso z kaszą, startym serem i natką pietruszki. Dopraw farsz solą i pieprzem do smaku.
Nakładaj farsz do paprykowych miseczek, nakrywaj je drugą częścią papryki z ogonkiem.
Układaj papryki na półmisku.
Zapiekaj w temp. około 160 st. C około 40 minut.
Podawaj papryki na gorąco z odrobiną sosu pomidorowego udekorowane listkami bazylii.
Tak wygląda farsz w środku papryki.
Jeśli lubicie więcej sosu można polać nim papryczki.
W wersji wegetariańskiej nie dodajemy mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz