13 października 2012

Gombapaprikas czyli paprykarz z grzybów.


Sezon paprykowy już niebawem się skończy więc ostatnie chwile by nacieszyć się tym zdrowym warzywem. Zajrzałam więc do kuchni węgierskiej "Smak Węgier" Roberta Makłowicza. Węgry słyną ze wspaniałych plantacji papryki.
Dania przygotowane przeze mnie oparte są na wiedzy zaprezentowanej przez pana Roberta.

Gombapaprikas czyli paprykarz z grzybów.



  • 500 g boczniaków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżki masła sklarowanego
  • 200 ml wiejskiej 
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • sól i chilli do smaku
  • sałata masłowa





Oczyść grzyby i pokrój je w cieniutkie paseczki.Przesmaż je na łyżce masła.
Obierz i pokrój drobniutko cebulę.Zeszklij ją na oleju.










Zdejmij patelnię z ognia, wsyp
paprykę w proszku i wymieszaj uważając by się nie przypaliła, bo jest wtedy gorzka.
Dodaj do cebuli grzyby i drobniutko posiekany czosnek.

Lekko posól grzyby i duś, aż sok z grzybów lekko odparuje a grzyby będą miękkie.




Wymieszaj mąkę ze śmietaną, dodaj ją do grzybów - wymieszaj. Zagotuj paprykarz po czym zestaw z ognia.
Dopraw solą i szczyptą chilli do smaku.

















Podawaj paprykarz na listkach sałaty z dodatkiem pieczywa lub węgierskich kluseczek galuszka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz