10 października 2012

Placki z kaszy gryczanej.


Oglądałam wczoraj na kuchni + film o marnotrawstwie żywności. Naprawdę wstrząsające!
Ja bardzo dbam o to, by nic się nie zmarnowało. Pewno zauważyliście że sporo jest na moim blogu "kombinowanych przepisów" które są zagospodarowaniem resztek  (oczywiście nie z talerzy :P)
Dziś jeden z tych przepisów.
Gdy z dnia poprzedniego zostanie trochę kaszy można z niej zrobić wegetariańskie placuszki.

Placki z kaszy gryczanej.


  • 100 g kaszy gryczanej
  • 2 jaja
  • 100 g startego żółtego sera
  • 250 g boczniaków lub pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • nasiona słonecznika 
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • sos z zielonych pomidorów (lub inny)








Ugotuj kaszę wg przepisu na opakowaniu lub wykorzystaj kaszę która została z dnia poprzedniego.











Obierz grzyby oraz cebulę.  Pokrój je w drobną kostkę.
Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulkę, dodaj  grzyby i smaż około 10 minut.
Do przestudzonej kaszy dodaj  grzyby, starty ser, natkę pietruszki oraz jaja.
Mieszaj dokładnie, dopraw  solą i pieprzem do smaku.





Na rozgrzany na patelni olej nakładaj niewielkie placuszki, posyp je  ziarnem słonecznika.
Smaż  na rumiany kolor, z obydwu stron. Po upieczeniu odsącz  placuszki na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.












Podaj  z sosem z zielonych pomidorów lub innym.


2 komentarze:

  1. Pycha, lubię takie zdrowe placuszki, ostatnio też robiłam z kaszy gryczanej z dodatkiem ziemniaka, pora, czosnku i jajka(przepis z ,kuchni lidla,), bardzo dobre:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo zdrowe, wszak od dawna wiadomo, że smażone potrawy są zdrowe. wręcz ociekają zdrowiem :)

      Usuń