Jeszcze opisze Wam dzisiaj drugą zupę z dynią, którą ostatnio ugotowałam. Była bardziej pikantna, a dodatkowo z wkładką mięsną.
Pikantna dynia w pomidorach.
- 1/2 dyni (około 1 kg)
- 200 g mielonego mięsa z drobiu
- sos sojowy
- pieprz biały
- 1/2 kg pomidorów
- 1 cebula
- 1 łyżka suszonej bazylii
- kawałek imbiru
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- sól, chili do smaku
Ugotuj pomidory i obraną, pokrojoną w cząstki cebulę w bulionie.
Mielone mięso drobiowe dopraw sosem sojowym i białym pieprzem.
Pomidory przetrzyj przez sito razem z bulionem. Dodaj suszona bazylię, posiekany drobno imbir.
Gotuj zupę dalej. Wrzuć na gotującą się zupę kawałki mięsa.
Obierz dynię, pokrój ją w kostkę i wrzuć do gotującej się zupy.
Dodaj paprykę w proszku, dopraw ją
solą i chili do smaku. Gotuj dynie tylko kilka minut, by pozostała lekko twarda.
Podawaj zupę posypaną listkami świeżej bazylii.
Można podać do zupy pieczywo.
Uwielbiam dynię na ostro, świetne danie! :D
OdpowiedzUsuń