Udało mi się wyskoczyć z synem na godzinkę do lasu. Cudna wszak pogoda, więc dla samego spaceru warto.
A gdy jeszcze trochę grzybków się nazbiera - pełnia szczęścia!
Planując obiad wzięłam pod uwagę ten składnik i zrobiłam węgierski tokań z wieprzowiny.
Tokań z grzybami leśnymi.
- 500 g chudej wieprzowiny
- 1 łyżka gęsiego smalcu (lub zwykłego)
- 1 duża cebula
- 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 250 g grzybów leśnych
- 200 ml wiejskiej śmietanki
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- sól i pieprz świeżo zmielony do smaku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Wieprzowinę pokrój w paski lub kostkę. Rozgrzej smalec, przyrumień lekko posiekaną cebulę.
Zdejmij garnek z ognia, dodaj paprykę w proszku - wymieszaj.
Dodaj mięso i wstaw garnek na ogień. Przesmaż mięso ze wszystkich stron, dopraw solą i pieprzem.
Duś do miękkości podlewając niewielką ilością wody .
Obierz i pokrój grzyby. Przesmaż je na maśle do chwili, aż odparują sok.
Dodaj grzyby do mięsa, natkę pietruszki a następnie śmietankę wymieszaną z mąką.
Zagotuj, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Zdejmij danie z ognia. Podawaj po kilku minutach z kluseczkami galuszka.
delicious ♥♥♥♥♥
OdpowiedzUsuń