W sumie nie wiem czy knedle z śliwką węgierką pochodzi z Węgier. Podobno knedle z morelami to specjał austriacki. Czym różnią się te węgierskie od polskich?
Przepis węgierski podaję wg Makłowicza.
Szilvás
gombóc czyli knedle ze śliwkami.
- 8 średnich ziemniaków
- 2 jaja
- 1 kg węgierek
- około 300g mąki
- szczypta soli
- masło
- bułka tarta
- cukier trzcinowy
- listki mięty do dekoracji
Ugotuj
ziemniaki w łupinach. Obierz , przepuść przez praskę. Po
ostudzeniu dodaj jaja, szczyptę soli i mąkę.
Ugnieć
dość twarde ciasto. Wydryluj śliwki. Z ciasta zrób placuszki,
owijaj nimi śliwki formując okrągłe knedle. Gotuj w lekko
osolonej wodzie. Gdy wypłyną po kilku minutach wyjmuj je łyżką
cedzakową.
Podawaj je z masłem , zarumienioną bułką posypane
cukrem i udekorowane listkami mięty.
pyszne, uwielbiam je
OdpowiedzUsuń