Jeśli masz mało czasu zastosuj piersi z kurczaka lub indyka.
Paprykarz drobiowy.
- ok. 500 g piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 1 łyżka smalcu gęsiego (lub wieprzowego)
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 duży pomidor
- 1 duża papryka
- 1 szklanka wiejskiej śmietanki
- 1 plaska łyżka mąki
- sól i pieprz biały do smaku
- pomidorki koktajlowe do dekoracji
Na rozgrzanym smalcu zeszklij posiekaną cebulę. Zdejmij garnek z ognia i wsyp paprykę w proszku. Przemieszaj, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki mięso i wstaw na ogień.
Dodaj kolejno pokrojoną drobno paprykę i pokrojony pomidor obrany uprzednio ze skórki.
Lekko posól, popieprz i duś do miękkości podlewając odrobiną wody.
Gdy mięso jest miękkie rozpuść mąkę w śmietance i wlej do mięsa.
Zagotuj i pozostaw na kilka minut na małym ogniu.
Podawaj paprykarz z kluseczkami
- galuszkami (przepis podałam wcześniej) udekorowany pomidorkami koktajlowymi.
Na końcu danie możesz posypać słodką paprykę w proszku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz