Strony

1 października 2012

Papryka faszerowana kaszą gryczaną z mięsem.

Jak zauważyliście ostatnio moje gotowanie jest proste i oszczędne. W ciągu tygodnia wolę zwykłe codzienne potrawy, wtedy niedzielne, świąteczne  dania są bardziej doceniane przez domowników.
A że wszyscy lubimy kaszę gryczaną, więc i papryczki nią nadziane smakowały nam bardzo.

Papryka faszerowana kaszą gryczaną z mięsem.


  • 6 czerwonych papryk  (słodkich)
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 300 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 150 g żółtego startego sera
  • 1 łyżka natki pietruszki 
  • sól, pieprz do smaku
  • masło sklarowane do podsmażenia mięsa i wysmarowania formy
  • sos pomidorowy
  • listki bazylii






Ugotuj kaszę po czym ostudź.















 Przekrój paprykę tuż pod ogonkiem tak, by powstały przykrywki.
Środki oczyść z gniazd nasiennych. Wysmaruj masłem foremkę żaroodporną.











 Obierz cebulę, posiekaj ją i przesmaż razem z mięsem na 1 łyżce masła.
Połącz mięso z kaszą, startym serem i natką pietruszki. Dopraw farsz solą i pieprzem do smaku.
Nakładaj farsz do paprykowych miseczek, nakrywaj je drugą częścią papryki z ogonkiem.
Układaj papryki na półmisku.







 Zapiekaj w temp. około 160 st. C około 40 minut.








Podawaj papryki na gorąco z odrobiną sosu pomidorowego udekorowane listkami bazylii.









Tak wygląda farsz w środku papryki.



Jeśli lubicie  więcej sosu można polać nim papryczki.
W wersji wegetariańskiej nie dodajemy  mięsa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz