W ubiegłym roku ciasta świąteczne dekorowałam kandyzowanymi rajskimi jabłuszkami, piankowymi gwiazdkami, kokosem, orzechami i deserową czekoladą.
Tak w ubiegłym roku......
bo już jest przecież 2025 więc....
życzę Wam dobrego, spokojnego życia w harmonii z sobą i ze światem, zdrowego i smacznego gotowania oraz możliwości spełniania swoich marzeń.
Znalazłam kilka przepisów, jednak ten na ABC Ogrodnika jakoś wzbudził moje zaufanie.
Ponieważ z jabłuszek które dostałam w prezencie robiłam jeszcze nalewkę, więc na kandyzowanie zostało tylko 1/2 kg.Rajskie jabłuszka kandyzowane
• 1/2 kg dojrzałych rajskich jabłuszek
• 2 i pół szklanki cukru
Przygotowanie
Zdrowe i bez uszkodzeń owoce umyłam, osuszyłam i ponakłuwałam wykałaczką każde jabłuszko (w kilku miejscach. Owoce wsypałam do płaskiego rondla o grubym dnie i zalałam zimną wodą w takiej ilości, by przykryć owoce. Obgotowałam je na bardzo małym ogniu przez niecałe 5 minut. Takie potraktowanie owoców powoduje że nie pękają. Wyjęłam owoce, pozostawiłam w rondlu jedną szklankę płynu wsypałam 2 szklanki cukru i zagotowałam. Włożyłam jabłuszka do rondla i odstawiłam na całą noc. Następnego dnia wyjęłam jabłuszka z rondla, dodałam 1/2 szklanki cukru. Ugotowałam gęsty syrop, dodałam jabłuszka i smażyłam je na małym ogniu do chwili aż zrobiły się szkliste. Wyjęłam je, odsączyłam i ułożyłam do obeschnięcia.
Obsuszone owoce obtoczyłam je w cukrze krysztale, ułożyć w pojemniczku z zamknięciem.
Jabłuszka były smaczne i pięknie prezentowały się na tle z białej bitej śmietany.
Hej Ninko! dzięki za ten przepis :-) Moje zeszłoroczne jabłuszka jeszcze wiszą na drzewie (mam nadzieję, że do reszty zjedzą je ptaki), ale ta jabłonka Ola dobrze plonuje mimo lodowatych wiatrów na moim "dziole", więc już się cieszę, że zrobię sobie jesienią nie tylko kandyzowane, ale i na nalewkę coś jeszcze zostanie. Buziaki!
OdpowiedzUsuńPolecam kochana, bo są fajną dekoracją i łatwiejsze do zrobienia niż delikatne wisienki a wszyscy myślą że to właśnie one.
Usuń:-*
Usuń