Wszystkim miłośnikom marcepanu dedykuję te pączusie. Są pyszne!
Przepis na marcepan znajdziesz tutaj.
Jeśli nie masz czasu go zrobić możesz użyć gotowego, z batonu lub tzw. kartofelków marcepanowych.
Pączki nadziewane marcepanem
- 2 jaja
- 2 żółtka
- 3 płaskie łyżki cukru
- szczypta soli
- pół szklanki mleka
- 5 dag drożdży
- około 500 g mąki pszennej
- 10 dag stopionego i schłodzonego masła
- 30 ml spirytusu (lub octu)
- marcepan (około 10 dag)
- pół szklanki płatków migdałowych
- 15 dag białej czekolady
- 1 łyżka mleka
- frytura do smażenia
- mąka do podsypania
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiFZT0-Y7skLXpnzaw5erBzgbPlXGdlPKogtKO1iuqfDKauVFbCYxChvRWjQgk2RiDQh31jHYje6zJVqU19lpgiLuldxh1tnRQ0DZjCHXlh3nN-gVrZ7Gbh_UqgLpmMVBNf8eWZkOk3ZFA/s400/PaczMarc.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgf35oFf98RB2iDGQvUocXG0AJ6lx5mStkvEgo8A-0pKyIkaL8NiwZFOYn1kLjJT4HzgflkLOAD5W7UhqWAfAvvBv2zoi562w04f1m66OuSQmGANhQLwkWondZ3If9aBb1oXvTx5uoTfhI/s320/PaczMarc1.jpg)
W letnim mleku rozkrusz drożdże, dodaj 1/2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki wymieszaj i odstaw.
Pozostałą mąkę przesiej do miski, dodaj resztę cukru. Gdy drożdże zaczną się burzyć dodaj je do mąki.
Dodaj pozostałe składniki: jaja, żółtka, szczyptę soli, stopione letnie masło oraz spirytus. Wyrób gładkie ciasto.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEisWd7qa5It_1tO5-z4czfXr27tzFfTiOf37ktJo8JnOrauX9wqaEfycEGm-VNg7zIL0n1TLm92WtvmIxu3NnpklsT2iyX3_dzuv9ETdAsxw_pTKqZP1Hmxbpo2dh0EsBR5paMZxOixLVw/s320/PaczMarc2.jpg)
Odstaw je do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość wyrób je jeszcze raz, pokrój w kwadraty.
Na każdy kwadrat nałóż kulkę marcepanu wielkości orzecha, zlepiaj ciasto i uformuj kule.
Odstaw je do wyrośnięcia.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgs943x-x-KCDX3mSjFCU1PalOkXtBN3xOpofoZGG7UbSLICjzxBCCiPPkhb3DLHVF-yOY7AwI_MZg7dQ6h0FQq_buUSbg9avgHmNob02k7CjxmGMut-1M_NgcEzcuxks6Inq8uEciMxr4/s400/PaczMarc3.jpg)
Gdy ciasto podrośnie smaż pączki na gorącym tłuszczu na złoty kolor z obydwu stron po czym odkładaj na ręcznik papierowy, by odsączyć tłuszcz.
Upraż płatki migdałowe. Stop czekoladę z dodatkiem łyżki mleka.
Po przestudzeniu polej pączki białą czekoladą i posyp płatkami migdałowymi.
fajny pomysł na nadzienie:)
OdpowiedzUsuń