Lniane naleśniki z serem i malinami
- 2 jaja
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżka oleju lnianego
- szczypta soli
- pół szklanki maki orkiszowej
- mąka pszenna ile zabierze
- 1/2 kg wiejskiego twarożku
- mrożone maliny
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżka masła
- cynamon
Do letniego mleka wsyp siemię lniane. Dodaj wodę, jaja, szczyptę soli, olej lniany i mąkę orkiszową. Zmiksuj na gładko.
Nie przerywając miksowania dosypuj mąkę pszenną w takiej ilości, by powstało
ciasto o konsystencji kwaśnej śmietany.
Usmaż naleśniki.
Zmiksuj twarożek , jeśli trzeba dodaj śmietanki.
Maliny wsyp do rondelka, dodaj cukier i na wolnym ogniu gotuj do chwili, aż płyn lekko odparuje.
Na końcu dodaj masło, wymieszaj do rozpuszczenia i zdejmij z ognia.
Podawaj naleśniki przełożone twarożkiem, polane sosem z malinami i posypane cynamonem.
O ja dzisiaj też miałam naleśniki tyle że z musem jabłkowym:)
OdpowiedzUsuńooo też pycha!
OdpowiedzUsuńcudowne ;d
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńmniam smaczne i zdrowe naleśniczki - tak lubię ;d
OdpowiedzUsuńKażde naleśniki sa pyszne;)
OdpowiedzUsuń