Odcięłam udka i piersi, z reszty ugotowałam pyszny rosół. Z mięsa rosołowego, nóżek boczniaków i wątróbki upiekłam pasztecik. I tak jeden solidny kurczak - a tyle jedzenia!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhnBQ4X43qe8PMfzpx_5Gq_FbESF5dX4LqTy-PWHlHeZqzeyQbtcQzoCSvJ3aTMi8bl_WonsMr9nd2feZ5chLqkBImng8f_36idq4W5-R1uGA4FXU8kG_sHxvoyPr2C7hAmm3JS4YgdWEs/s400/KurCytr.jpg)
Kurczak tymiankowo-cytrynowy
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiouG3eQcfHcuYjgnxnzMC708UrKCn978MqOxgdZNkEHsFj3u6vK_OlbTP6SMKIab6tBaPHV5Vg6DEHoEtAKtt8aPyNvGS2JjQxJp3-S0R5fGyaNqB3cSGqDcoD8VXygDtSGJTrGjaI0bo/s320/KurCytr1.jpg)
- 1 kurczak
- 2 limonki
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
- sól i pieprz do smaku
Wytnij z kurczaka udka i piersi (z kością).
Resztę mięsa przeznacz na rosół.
Wyszoruj dokładnie limonki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh4mcBeaqP2yymhxfQ0CNUo7mlH4iGkRHfvGhMzxnAIjZwWyXSIG6axfACGh7efhyphenhyphendeWsn9Fk5BfToazDGJC44oCbIFoxxLTKTIqiscoDPkXuup0ONxymfXUgPkEL8K3otuzIzDWJQxE_w/s320/KurCytr2.jpg)
W rękaw do pieczenia włóż mięso razem z glazurą, zawiąż go w cukiereczek i wstaw do nagrzanego do 120 stopni piekarnika. Trzymaj mięso około 1 i 1/2 godziny w tej temperaturze. Po tym czasie wyjmij mięso na półmisek żaroodporny, polej je sosem i wstaw mięso do piekarnika nagrzanego do 200 st. C z termoobiegiem na krótko, do chwili, aż kurczak nabierze złotego koloru.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjiKjTU2XyFcShgjm2JmVfrZt_H5NGOgI50y-h29BWkR_UawElqKdC5ov-ZMSaSnl77wbHtPIaiDdbshJLR23ApaosHyi_vGtzYfyY8hx0ybrGek53STmNn3LE9QDgN93SRzcE7779IxKE/s400/KurCytr4.jpg)
Możesz też dodać ziemniaczki ugotowane w łupinach i obrane, by podać je razem z kurczakiem.
ostatni wprowadziłam tymianek do kuchni, polecam bardzo do brze komponuje się z mięsem drobiowym:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą w pełni!
OdpowiedzUsuń