10 lutego 2013

Pianka wiśniowa

Dziś znowu dobry przepis na ciasto dla  niespodziewanych gości. Mamusia spodziewała się wczoraj wizyty, więc zrobiłam błyskawiczną piankę o smaku wiśniowym.



Pianka wiśniowa


  • 300 ml mleka skondensowanego
  • 1 galaretka wiśniowa
  • opakowanie wiśni mrożonych
  • 5-7 dag białej czekolady
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • żelki wiśniowe
  • listki mięty do dekoracji




Odmroź wiśnie, zlej sok do garnuszka.



Na soku rozpuścimy galaretkę - powinno go być pół szklanki.
Braki uzupełnij wodą. Wsyp do soku galaretkę i odstaw na 10 minut.




W tym czasie posiekaj biała czekoladę.




Wysyp dno  1 łyżką kokosu, by pianka nie przywarła do dna.






Garnek z sokiem z galaretką wstaw na ogień i podgrzewaj powoli mieszając do chwili, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Odstaw ją do ostudzenia.

Ubij mleko skondensowane na sztywna pianę, dodaj tężejącą galaretkę  nie przerywając ubijania.
Gdy składniki się połączą dodaj wiśnie i czekoladę - wymieszaj.
Wyłóż masę do foremki, udekoruj górę żelkami i wstaw na co najmniej godzinę do lodówki.
Wyjmij piankę z foremki okrawając brzegi nożem.







Osyp brzegi wiórkami , udekoruj górę listkami mięty.


2 komentarze: